Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František hostí tisícky chudobných z celej Európy

Na snímke pápež František Foto: TASR/AP

Hlava katolíckej cirkvi slávi 1. svetový deň chudobných spoločne so šiestimi až siedmimi tisíckami ľuďmi v núdzi, najmä z Talianska, Francúzska, Španielska, Nemecka a Poľska.

Vatikán 19. novembra (TASR) - Pápež František pozval v nedeľu tisícky ľudí v núdzi z celej Európy, aby sa zúčastnili svätej omše v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne a neskôr aj slávnostného obeda s ním. Informovala o tom agentúra DPA.

Pápež František slávi 1. svetový deň chudobných spoločne so šiestimi až siedmimi tisíckami ľuďmi v núdzi, najmä z Talianska, Francúzska, Španielska, Nemecka a Poľska. Počas celebrovania svätej omše, ktorá sa začala o 10.00 h, pomáhalo pápežovi 12 ľudí - migranti, chudobní či bezdomovci.

Po skončení omše bolo 1500 ľudí v núdzi pozvaných na slávnostný obed s pápežom Františkom vo Vatikáne, ostatní majú obed zabezpečený v rôznych jedálňach, seminároch a cirkevných kolégiách v Ríme.

Pri obede s pápežom v priestoroch Auly Pavla VI. má hostí obsluhovať 40 diakonov rímskej diecézy a približne 150 dobrovoľníkov z farností ďalších diecéz, uviedol na svojej internetovej stránke Vatikánsky rozhlas.

František, ktorý sám seba označuje za "pouličného kňaza", po svojom zvolení za pápeža v roku 2013 vyjadril želanie, aby sa cirkev stala chudobnou a slúžila chudobným.