Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež František hovoril pred vigíliou o sile vzkriesenia

Pápež František na bohoslužbe v Bazilike svätého Petra v piatok 29. marca 2013 pripomenul utrpenie a smrť Ježiša. V centre liturgie Veľkého piatku bolo uctievanie kríža. Foto: TASR/AP

Turínske plátno je podľa niektorých látka, do ktorej bolo pred pochovaním zabalené Ježišovo telo, podľa iných je to len falzifikát zo stredoveku.

Vatikán 30. marca (TASR) - Pápež František dnes zdôraznil posolstvo nádeje, ktoré sa spája so vzkriesením Ježiša Krista.

Urobil tak vo video odkaze, odvysielanom počas mimoriadneho programu v talianskej štátnej televízii o Turínskom plátne, spornej katolíckej relikvii.

Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Turínske plátno je podľa niektorých látka, do ktorej bolo pred pochovaním zabalené Ježišovo telo, podľa iných je to len falzifikát zo stredoveku.

Turínske plátno
Foto: TASR/AP


Táto "zmrzačená" tvár vtlačená do látky sa "podobá na všetky tváre mužov a žien zničené životom, ktorý nerešpektuje ich dôstojnosť, vojnou i násilím, ktoré trápia tých najslabších", uviedol pápež vo videu.

Tvár však vyjadruje aj "úžasný pokoj" a "obrovskú vznešenosť" , akoby chcela povedať: "Majte vieru, nestrácajte nádej - sila Božej lásky, sila Vzkrieseného prekoná všetko".

František, ktorého zvolili za pápeža 13. marca, vedie veľkonočné obrady prvýkrát. Dnes večer na Bielu sobotu vedie skrátenú vigíliu vzkriesenia Pána vo vatikánskej Bazilike sv. Petra. Za sebou už má rušný Svätý čiže Veľký týždeň, počas ktorého sa v kázňach obracal na moslimov aj ženy. Ide o prvé veľkonočné obrady nového pápeža, ktorý začína vtláčať katolíckej cirkvi svoju pečať.

František kráčal na začiatku dnešného obradu po potemnenej a tichej Bazilike svätého Petra. Vigília má pripomenúť čas medzi ukrižovaním Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho vzkriesením na Veľkonočnú nedeľu.

Jeden z najdramatickejších momentov dnešnej vigílie - keď sa pápež podelí o svetlo svojej sviečky s ostatnými tak, aby sa celá bazilika rozžiarila a blikala - bude tento rok skrátený, ako aj niekoľko čítaní zo Starého zákona Biblie.

Vatikán oznámil, že tieto opatrenia sú v súlade s Františkovým zámerom, aby jeho bohoslužby netrvali príliš dlho. Podľa doterajšej tradície mala vigília trvať tri hodiny.

Veľká noc je oslavou vzkriesenia Ježiša Krista a pokladá sa za najdôležitejší kresťanský sviatok.