Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež sa v Grécku stretol s utečencami. Nestrácajte nádej, odkázal im

Na archívnej snímke pápež František vystupuje z lietadla. Foto: TASR/AP

Pápež František sa dnes v jednom tábore stretol s asi 250 z celkového počtu 3000 utečencov.

Mytilini 16. apríla (TASR) - Pápež František, ekumenický patriarcha Bartolomej I. a aténsky arcibiskup Ieronymos II. podpísali dnes na gréckom ostrove Lesbos vyhlásenie vyzývajúce na solidaritu s utečencami.

Európa podľa nich stojí pred jednou z najväčších humanitárnych kríz od konca druhej svetovej vojny. Svet nemôže ignorovať "kolosálnu humanitárnu krízu, ktorá vznikla v dôsledku šírenia násilia a ozbrojených konfliktov, prenasledovania a vyháňania náboženských a etnických menšín a rodín z ich domovov".

Traja cirkevní predstavitelia v deklarácii podľa agentúry DPA pripomínajú, že bezpočet ľudí je prenasledovaných kvôli svojmu vierovyznaniu alebo ako etnické menšiny a ich dôstojnosť a základné práva sú porušované.

"Vyzývame všetkých politických vodcov, aby všetkými prostriedkami zabezpečili, že každý jednotlivec a všetky skupiny vrátane kresťanov zostanú vo svojej vlasti a budú môcť žiť v mieri a bezpečí," píše sa v spoločnej deklarácii.

Pápež František sa dnes v zbernom tábore Moria na Lesbose, jednom z tzv. hotspotov podporovaných Európskou úniou, kde sa oddeľujú osoby s právom na azyl od tých, ktorí budú repatriovaní, stretol s asi 250 z celkového počtu 3000 utečencov, pričom ocenil ich odvahu. "Toto je posolstvo, ktoré vám chcem dnes oznámiť: Nestrácajte nádej," povedal pápež.

"Dnes som chcel byť s vami. Chcem vám povedať, že nie ste sami," uviedol ďalej vo svojom príhovore. "Prišli sme upriamiť pozornosť sveta na túto závažnú humanitárnu krízu a naliehať na jej vyriešenie," dodal, narážajúc na prítomnosť patriarchu Bartolomeja I. a arcibiskupa Ieronyma II.

Arcibiskup Ieronymos II. označil utečeneckú krízu za "úpadok ľudskosti a solidarity" v Európe. Návšteva pápeža v Grécku má podľa neho ústrednú úlohu, pretože "svetu ukazujeme tragédiu utečeneckej krízy".

Patriarcha Bartolomej I. vo svojom prejave utečencom a migrantom povedal: "Kto sa vás bojí, sa vám nikdy nepozrel do očí, nikdy nevidel vaše deti."

Na stretnutí s obyvateľmi ostrova v jeho hlavnom meste Mytilini sa pápež František poďakoval všetkým obyvateľom Grécka za ich ústretovosť v čase utečeneckej krízy: "Obdivujem grécky ľud, ktorého srdcia a dvere zostali otvorené aj napriek jeho vlastným problémom".

Obavy, ktoré vzbudzuje príchod utečencov v Grécku i v celej Európe sú podľa pápeža pochopiteľné a legitímne, netreba však zabúdať, že migranti nie sú čísla v štatistikách, ale ľudia s tvárami, menami a osudmi.

"Európa je domovom ľudských práv a ten, kto vkročí na európsku pôdu, by to mal cítiť, mal by rešpektovať tieto práva a bojovať za ne," konštatoval pápež.

Zároveň vyzval politikov, aby konali: predovšetkým treba nastoliť mier tam, kde vojna priniesla smrť a skazu. Na to treba rozhodné úsilie, ktoré zamedzí obchodu so zbraňami a ich pašovaniu. To si zasa vyžaduje spoluprácu národov a medzinárodných organizácií.