Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František na polnočnej omši skritizoval konzumný spôsob života

Pápež František Foto: TASR/AP Photo

František skritizoval svet, ktorý je príliš často nemilosrdný voči hriešnikovi, ale zhovievavý voči samotnému hriechu.

Vatikán 25. decembra (TASR) - Pápež František pri príležitosti celebrovania štvrtkovej polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra ostro odsúdil neresti modernej spoločnosti, pričom veriacich vyzval, aby sa "správali striedmo" a preukazovali súcit. Informovala o tom v noci nadnes agentúra DPA.

"V spoločnosti tak často opojenej konzumným spôsobom života, hedonizmom, bohatstvom, márnotratnosťou a narcizmom nás Ježiš vyzýva, aby sme sa správali striedmo. Inými slovami, aby bolo naše konanie zrozumiteľné, vyvážené a dôsledné; aby sme boli schopní rozpoznať, čo je podstatné," uviedol pápež v kázni.

František skritizoval "svet, ktorý je príliš často nemilosrdný voči hriešnikovi, ale zhovievavý voči samotnému hriechu", ako aj "kultúru ľahostajnosti, ktorá sa nezriedka mení v bezcitnosť". Podľa pápeža by "náš životný štýl mal byť namiesto toho naplnený zbožnosťou, empatiou a milosrdenstvom".

Hlava katolíckej cirkvi vstúpila do baziliky približne o 21.30 h SEČ, držiac v ruke pápežskú ferulu - striebornú tyč s krížom. Za pápežom nasledoval sprievod kardinálov a iných popredných prelátov. Sviatočná vianočná bohoslužba, jedna z najveľkolepejších v katolíckej liturgii, trvala zhruba dve hodiny.

Oslavy narodenia Ježiša Krista budú pokračovať aj dnes tradičným pápežským požehnaním Urbi et Orbi (Mestu a svetu), ktoré František prednesie z ústredného balkóna vatikánskej baziliky. Podujatie v priamom prenose z Námestia sv. Petra sprostredkujú televízne stanice do celého sveta.