Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František navštívi 6. júna Sarajevo v Bosne a Hercegovine

Pápež František prichádza na svätú omšu s kanonizáciou indického duchovného, misionára na niekdajšom Cejlóne Josepha Vaza (1651-1711) v parku Galle Face v srílanskom Kolombe 14. januára 2015. V stredu popoludní navštívi pápež mesto Madhu v tamilskej oblasti, 320 kilometrov na sever od hlavného mesta, kde sa pomodlí v svätyni uctievanej Sinhálcami i Tamilmi. Vo štvrtok ráno pápež odcestuje zo Srí Lanky na Filipíny, ktoré sú najväčšou katolíckou krajinou v Ázii. Foto: TASR/AP

Posledným pápežom na návšteve tejto balkánskej krajiny bol Ján Pavol II. V roku 1997 pricestoval do Sarajeva a v roku 2003 do Banja Luky, hlavného mesta autonómnej entity Republika srbská.

Vatikán 1. februára (TASR) - Pápež František dnes vo Vatikáne oznámil, že v júni plánuje navštíviť hlavné mesto Bosny a Hercegoviny (BaH), ktorá stále trpí následkami krvavej občianskej vojny, hoci sa skončila pred dvoma desaťročiami. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

"Drahí bratia a sestry, chcem vám oznámiť, že v sobotu 6. júna, ak Boh dá, pôjdem do Sarajeva," povedala hlava rímskokatolíckej cirkvi po modlitbe Anjel Pána.

"Prosím vás, začnite sa už modliť, aby moja návšteva u týchto drahých ľudí poslúžila ako povzbudenie pre katolíkov, podporila dobrú vôľu a prispela k posilneniu bratstva a mieru, medzinárodného dialógu a priateľstva," uviedol najvyšší pontifex.

Bosna a Hercegovina - krajina etnicky rozdelená na moslimských Bosniakov, pravoslávnych Srbov a katolíckych Chorvátov - sa stále spamätáva z vojnového konfliktu z rokov 1992-1995, ktorý nasledoval po rozpade Juhoslávie. Vyžiadal si vyše 100.000 mŕtvych.

Posledným pápežom na návšteve tejto balkánskej krajiny bol Ján Pavol II. V roku 1997 pricestoval do Sarajeva a v roku 2003 do Banja Luky, hlavného mesta autonómnej entity Republika srbská (RS).

František od nástupu do pápežského úradu vo februári 2013 podnikol sedem zahraničných ciest. Navštívil už balkánsky štát Albánsko (vlani v septembri) a tento rok má v pláne absolvovať púte takisto do Spojených štátov, Ekvádora, Bolívie, Paraguaja, Stredoafrickej republiky (SAR) a Ugandy.