Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František navštívi v auguste Papuu-Novú Guineu

Pápež František žehná veriacim počas pravidelnej generálnej audiencie v Aule Pavla VI. vo Vatikáne v stredu 24. januára 2024. Foto: TASR/AP

Pápež Papuu-Novú Guineu naposledy navštívil v roku 1995, v tom čase tam pricestoval Ján Pavol II.

Port Moresby 25. januára (TASR) - Pápež František navštívi v auguste Papuu-Novú Guineu v Oceánii. Oznámil to vo štvrtok tamojší minister zahraničných vecí Justin Tkatchenko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tkachenko potvrdil oficiálne oznámenie Vatikánu pre miestnu vládu, že pápež pricestuje v auguste na trojdňovú návštevu. "Úzko spolupracujeme s úradom apoštolského nuncia," povedal Tkatchenko.

Papuu-Novú Guineu Pápež má navštíviť hlavné mesto Port Moresby a jedno pobrežné mesto na severe krajiny. Papua-Nová Guinea má viac než 11,7 milióna obyvateľov. Viac než 95 percent z nich sú kresťania, väčšinovo sa však hlásia k protestantským cirkvám.

Pápež Papuu-Novú Guineu naposledy navštívil v roku 1995, v tom čase tam pricestoval Ján Pavol II. Pápež František mal cestu naplánovanú v roku 2020, pre ochorenia COVID-19 bola zrušená.

V krajine je nestabilná politická situácia. V Port Moresby prepukli 10. januára protesty zamestnancov verejnej správy vrátane policajtov, vojakov a strážcov väzníc. Nepokoje si vyžiadali najmenej 25 obetí, násilnosti sa rozšírili aj do ďalších častí krajiny a premiér James Marape v Port Moresby vyhlásil výnimočný stav.