Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež František navštívil niekdajší koncentračný tábor Auschwitz

Pápež František pri múre smrti v bývalom nacistickom tábore Auschwitz in Oswiecime v Poľsku, 29.7. 2016. Foto: TASR AP

V tábore nacisti popravili vyše milióna ľudí, prevažne židov. Pápež sa stretol aj s preživším väzňom N. Fürstom z predvojnovej Petržalky.

Osvienčim 29. júla (TASR) - Pápež František dnes ako tretia hlava katolíckej cirkvi navštívil niekdajší koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau neďaleko poľského mesta Osvienčim, kde nacisti popravili vyše milióna ľudí, prevažne židov. Na rozdiel od svojich predchodcov Jána Pavla II. a Benedikta XVI. však František neposkytol verejné vyjadrenie.

František najskôr prešiel cez neslávne známu vstupnú bránu Auschwitzu s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje). Následne sa papamobilom previezol okolo väzenských barakov a stretol sa s pamätníkmi, ktorým sa podarilo tento vyhladzovací tábor prežiť. Každému z nich podal ruku a pobozkal obe líca. S viacerými si tiež vymenil zopár slov, uviedla agentúra AP.





Po tomto emotívnom stretnutí zapálil sviečku pri stene smrti, kde nacisti väzňov popravovali. Neskôr pokľakol a v tichosti sa pomodlil v tzv. cele smrti - hladovej komore, kde zomrel poľský františkánsky mních Maximilián Kolbe, ktorý obetoval svoj život výmenou za záchranu iného muža.

Následne sa František presunul do Birkenau (Brzezinka), ďalšej časti niekdajšieho rozľahlého koncentračného tábora, kde sa stretol s poľskými kresťanmi, ktorí počas druhej svetovej vojny riskovali svoje životy, aby pomohli židom. Pápež im potriasol rukou a každému z nich venoval malý darček zabalený v červenej škatuľke, približuje AP.

Išlo o vôbec prvé stretnutie hlavy katolíckej cirkvi s ľuďmi patriacimi k tzv. Spravodlivým medzi národmi, čo je titul udeľovaný osobám, ktoré preukázateľne prispeli k záchrane židov.

Pápežova návšteva v koncentračnom tábore prebehla takmer v úplnom tichu, pričom jediným verejným odkazom, ktorý po sebe na mieste zanechal, bola správa v pamätnej knihe návštev. "Pane, zmiluj sa nad svojím ľudom. Pane, odpusti takú krutosť," napísal do nej František v španielčine.

Pápež František je v Poľsku na päťdňovej návšteve, ktorá sa koná pri príležitosti Svetových dní mládeže (SDM) a potrvá do nedele. Po návšteve koncentračného tábora sa pápež vracia do Krakova, kde sa ešte dnes zúčastní na krížovej ceste s účastníkmi SDM. K tým prehovoril už vo štvrtok, pričom ich vyzval, aby mali otvorené srdcia a súcitili s migrantmi, približuje spravodajská stanica BBC.


Fürst: Stretnutie s pápežom bolo veľmi emotívne


Pápež František počas svojej dnešnej návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz nechcel veľa hovoriť, keďže ako povedal, jeho slová by "neprekričali" katastrofu, ten krik a plač, ktorý tam kedysi bol. Pre TASR to povedal po stretnutí s pápežom preživší tábora narodený v predvojnovej Petržalke Naftali Fürst, ktorý bol tri roky väznený aj v Seredi a v súčasnosti žije v izraelskej Haife.

Bol jedným z 12 preživších, s ktorými sa pápež dnes stretol. "Prišiel ku každému z nás, každého pobozkal a podal mu ruku. Ja som priniesol so sebou moje dve fotky z barakov z Buchenwaldu. Jednu som mu daroval a druhú mi podpísal," opisuje Fürst stretnutie a zároveň dodáva, že pápež preživším daroval medailu z Vatikánu.


Pápež František sa rozpráva s preživšími počas jeho návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime 29. júla 2016. Pápež František počas svojej dnešnej návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz nechcel veľa hovoriť, keďže ako povedal, jeho slová by "neprekričali" katastrofu, ten krik a plač, ktorý tam kedysi bol. FOTO TASR/AP
Foto: TASR AP


Podľa Fürsta počas stretnutia veľa slov neprehodili. "Nepovedal mi skoro nič, len sa tak pozeral do očí, má také tmavé oči. Opýtal sa ma, či som to ja na tej fotke, povedal som mu, že áno, tak iba pokrútil hlavou, ale nič zvláštneho nepovedal. Len mi silno stisol ruku a pobozkal ma, ako aj ďalších," dodal.

Stretnutie označil za veľmi emotívne, keďže stál vedľa pána, ktorý hneď ako uvidel pápeža, sa rozplakal, on sám mal však zmiešané pocity. "Veľmi si vážim, že ma pozvali, aby som sa s pápežom stretol. Svet ho vníma ako veľkú osobnosť. Ja však k samotnej viere neprechovávam žiadne city. Pretože pod tou vierou zavraždili aj na Slovensku skoro 60.000 ľudí, keď bol Tiso prezidentom. Napriek svojej viere nás odovzdal Nemcom. Takže moje pocity boli zmiešané," vysvetľuje.

Po návšteve Auschwitzu sa pápež presunul do Auschwitz-Birkenau, kde okrem verejnosti na neho čakalo aj 25 držiteľov ocenenia Spravodlivý medzi národmi. Pápež František navštívil bývalý tábor počas svojej návštevy Poľska pri príležitosti Svetových dní mládeže.