Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pápež František odslúžil v Bogote omšu pre milión veriacich

Pápež František (vpravo) požehnáva veriacich z balkóna Paláca kardinálov na Námestí Simona Bolivaru v Bogote 7. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

Bogota 8. septembra (TASR) - Pápež František, ktorý je na päťdňovej návšteve Kolumbie, celebroval vo štvrtok podvečer v Parku Simóna Bolívara v hlavnom meste Bogota omšu za účasti približne milióna veriacich.

Pápež vo svojej homílii varoval pred násilím, korupciou a nenávisťou, ktoré ohrozujú kolumbijskú spoločnosť. Obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny vyzval, aby vykročili od konfliktu, ktorý tu zúril vyše 50 rokov.

Hlavným cieľom jeho návštevy je podporiť mierový proces medzi kolumbijskou vládou a bývalými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC). Vatikán zohral významnú úlohu pri sprostredkovaní vzájomného dialógu.

Rokovania sa začali v roku 2012 a vyvrcholili vlani podpisom prelomovej mierovej dohody medzi vládou a touto ľavicovou povstaleckou skupinou. FARC sa integruje na politickú stranu, svoju skratku si ale ponechá.

Ozbrojený konflikt, v ktorom od roku 1958 tieto milície bojovali proti armáde, polícii a pravicovým polovojenským oddielom, si vyžiadal najmenej 220.000 mŕtvych. Svoje domovy muselo opustiť takmer sedem miliónov ľudí.

František pred omšou pozdravil verejnosť na námestí Plaza de Armas v centre Bogoty, rozprával sa s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom a stretol sa s regionálnymi biskupmi a kardinálmi, uvádza agentúra AP.

Františkova návšteva je celkovo iba treťou pápežskou cestou do Kolumbie, kde rímskokatolícki veriaci tvoria 80 percent obyvateľstva. Podľa očakávaní prídu pápeža počas jeho zastávok privítať milióny ľudí.