Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil ohavnosti vo vojne na Ukrajine

Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne 6. apríla 2022. Foto: TASR/AP

František vo svojom posolstve vyzval "lídrov vlád, najmä tých, ktorí sa odvolávajú na posvätné princípy náboženstva," aby hľadali mier a vyhýbali sa zlu.

Vatikán 12. apríla (TASR) - Vojna na Ukrajine bola poznačená "silami zla", pretože za sebou zanecháva ohavnosti, akými sú masakry civilného obyvateľstva, povedal v utorok pápež František. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Pápež to uviedol vo svojom posolstve pre účastníkov medzináboženskej púte solidarity s ukrajinským ľudom v meste Černivci na západe Ukrajiny, ktorú zorganizoval inštitút Elijah Interfaith Institute so sídlom v Izraeli.

"Prítomný okamih nás hlboko znepokojuje, pretože je poznačený silami zla," uviedol František v posolstve, ktoré na púti prečítali v jeho mene.

"Utrpenie spôsobené toľkým krehkým a bezbranným osobám; množstvo masakrovaných civilistov a bezbranných obetí medzi mladými; ťažká situácia žien a detí... Toto všetko trápi naše svedomie," dodal.

Na stretnutí v rámci púte, na ktorej sa zúčastnili židia, hinduisti, moslimovia, budhisti i príslušníci ďalších náboženstiev, zopakoval bývalý arcibiskup z Canterbury Rowan Williams pápežovu nedávnu výzvu na veľkonočné prímerie v ukrajinskom konflikte, píše Reuters.

František vo svojom posolstve vyzval "lídrov vlád, najmä tých, ktorí sa odvolávajú na posvätné princípy náboženstva," aby hľadali mier a vyhýbali sa zlu.

Od začiatku vojny na Ukrajine (24. februára) pápež výslovne spomínal Rusko len v modlitbách, napríklad počas mimoriadneho celosvetového podujatia za mier z 25. marca. Jasne však vyjadril svoj nesúhlas s krokmi Moskvy, pričom použil slová ako invázia, agresia a zverstvá, píše Reuters.

Počas cesty na Maltu začiatkom tohto mesiaca František implicitne kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu na Ukrajinu. Ako uviedol, "potentát" vyvoláva konflikt pre nacionalistické záujmy, cituje Reuters.