Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pápež František ohlásil mimoriadny Svätý rok milosrdenstva

Pápež František ohlásil v Bazilike sv. Petra mimoriadny Svätý rok milosrdenstva 13. marca 2015. Foto: TASR/AP Photo

Katolícka cirkev začala s tradíciou Svätého roka v roku 1300 za pontifikátu pápeža Bonifáca VIII., ktorý rátal so slávením jubilea každých sto rokov.

Vatikán 13. marca (TASR) - Mimoriadny Svätý rok, ktorý bude venovaný milosrdenstvu a ktorý by mal trvať od 8. decembra 2015 do 20. novembra 2016, oznámil dnes pápež František.

Informovali o tom Vatikánsky rozhlas i tlačové agentúry DPA a Reuters.

Hlava katolíckej cirkvi zverejnila svoje rozhodnutie počas homílie kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra pri príležitosti otvorenia pôstnej iniciatívy "24 hodín pre Pána".

František sa podľa vlastných slov rozhodol vyhlásiť Svätý rok milosrdenstva. "Chceme ho prežívať vo svetle Pánových slov: Buďte milosrdní, ako je milosrdný Váš Otec," citoval pápeža Vatikánsky rozhlas s tým, že osobitne pre spovedníkov dodal: "Veľa milosrdenstva!"

Milosrdenstvo je témou mimoriadne blízkou pre pápeža Františka, ktorý už v prvom príhovore pred modlitbou Anjel Pána po svojom zvolení pred dvoma rokmi na margo milosrdenstva povedal, že "toto slovo mení všetko".

Organizáciu mimoriadneho Svätého roka, ktorý sa začne v čase 50. výročia ukončenia Druhého vatikánskeho koncilu, zveril Pápežskej rade na podporu novej evanjelizácie.

Oficiálne a slávnostné ohlásenie Svätého roku sa uskutoční prečítaním a zverejnením príslušnej buly pri Svätej bráne v Nedeľu Božieho milosrdenstva, čo je sviatok zavedený sv. Jánom Pavlom II., ktorý sa slávi v Druhú veľkonočnú nedeľu.

Katolícka cirkev začala s tradíciou Svätého roka v roku 1300 za pontifikátu pápeža Bonifáca VIII., ktorý rátal so slávením jubilea každých sto rokov. Od roku 1475 sa slávenie "riadneho svätého roku" začalo opakovať s 25-ročnou periodicitou, aby ho mohla zažiť každá generácia. Doteraz bolo 26 riadnych svätých rokov, naposledy rok 2000.

Tradícia vyhlasovania "mimoriadneho jubilejného roku" siaha až do 16. storočia. V minulom storočí pápež Pius XI. vyhlásil Svätý rok 1933 pri príležitosti 1900. výročia vykúpenia, a v roku 1983 tak urobil Ján Pavol II. pri príležitosti 1950. výročia.