Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pápež František pricestoval do Maďarska na 41. apoštolskú cestu

Pápež František sa usmieva po prílete na medzinárodné letisko v Budapešti 28. apríla 2023. Foto: TASR/AP

V prvý deň trojdňovej návštevy Maďarska sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Lietadlo na palube s pápežom Františkom (86) pristálo v piatok na letisku v Budapešti. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi tu absolvuje svoju 41. apoštolskú cestu. V prvý deň trojdňovej návštevy Maďarska sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Airbus A320 talianskej leteckej spoločnosti ITA Airways na palube s hlavou katolíckej cirkvi podľa portálu FlightRadar dosadlo na pristávaciu dráhu Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti o 09.53 h.

Počas celej návštevy pápeža, ktorý patrí medzi päť najohrozenejších lídrov sveta, platia v maďarskom hlavnom meste prísne bezpečnostné opatrenia. Sú nasadení ostreľovači, polícia bude hliadkovať na zemi i vo vzduchu vrtuľníkmi i dronmi, uviedol server magyernemzet.hu s odvolaním sa na maďarskú protiteroristickú jednotku TEK.

Pápež 14. apríla vo Vatikáne vyhlásil, že napriek problémom s kolenom chce naďalej cestovať. "Je pre mňa dôležité stretávať sa s ľuďmi, spoločenstvami, veriacimi, príslušníkmi iných náboženstiev...," zdôraznil.

František okrem rozhovorov s maďarskou prezidentkou a premiérom absolvuje stretnutia s predstaviteľmi cirkví, univerzít a kultúry. Jeho návšteva vyvrcholí v nedeľu omšou na Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu.

Pápež absolvoval krátku sedemhodinovú návštevu Maďarska aj v roku 2021.

Františka prepustili 1. apríla z nemocnice v Ríme, kde strávil niekoľko dní so silným zápalom priedušiek a kde mu vnútrožilovo podávali antibiotiká. Už viac než rok ho trápia problémy s väzivom pravého kolena, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)