Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František pricestoval na svoju prvú návštevu Mjanmarska

Na snímke auto, v ktorom sa vezie pápež František vítajú kresťania z Mjanmarska. 27. november 2017, Mjanmarsko. Foto: TASR/AP

František by sa mal v Mjanmarsku - bývalej Barme - stretnúť s tamojšou líderkou Aun Schan Su Ťij, predstaviteľmi vojenského vedenia a vplyvnými budhistickými mníchmi.

Rangún 27. novembra (TASR) - Pápež František pricestoval v pondelok na svoju prvú návštevu Mjanmarska a Bangladéša. Na letisku v Rangúne ho vítali miestni predstavitelia katolíckej cirkvi a tisíce veriacich, ktorí pricestovali autobusmi a vlakmi z celej krajiny, píše agentúra Reuters.

Pápežova cesta sa koná v čase krízy okolo moslimskej menšiny Rohingov, ktorých státisíce utiekli pred násilím z Mjanmarska do Bangladéša. Ostro sledované v tejto súvislosti bude to, či František na svojej ceste zaujme k tejto téme stanovisko.

Vodca jednej z komunít katolíkov v Mjanmarsku, Win Min Set, v pondelok uviedol, že pápež je dobre informovaný o politických záležitostiach. Očakáva preto, že najvyšší pontifex pristúpi k otázke Rohingov rozumne.

Pápežova návšteva je podľa Reuters takou háklivou záležitosťou, že mu viacerí poradcovia vo Vatikáne odporučili, aby nepoužil slovo "Rohingovia", ak nechce vyvolať diplomatický incident, ktorý by zmenil postoj vojenského vedenia tejto väčšinovo budhistickej krajiny k tamojšej kresťanskej menšine.

František by sa mal v Mjanmarsku - bývalej Barme - stretnúť s tamojšou líderkou Aun Schan Su Ťij, predstaviteľmi vojenského vedenia a vplyvnými budhistickými mníchmi. Neskôr pápež odcestuje do Bangladéša, kde sa stretne aj so zástupcami moslimov z etnika Rohingov. V Bangladéši bude rokovať i s politickým vedením a predstaviteľmi náboženských spoločenstiev.

Od konca augusta ušlo z Mjanmarska pred násilnosťami do susedného Bangladéša takmer 620.000 mjanmarských Rohingov. Mjanmarská armáda všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta a tvrdí, že bojuje len proti teroristom.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej vyšetrovacej správe zverejnenej minulý týždeň informovala, že Mjanmarsko vystavuje rohinských moslimov dlhodobej diskriminácii na úrovni "odľudšťujúceho apartheidu".

Spojené štáty zasa na základe dlhodobých analýz dospeli k záveru, že mjanmarské ozbrojené sily sa na moslimskej menšine Rohingov dopúšťajú "etnických čistiek".

Podľa agentúry AP Washington týmto vyhlásením vystupňoval svoj tlak na mjanmarskú armádu, aby zastavila vojenské operácie, ktoré od augusta vyhnali viac než 600.000 Rohingov do susedného Bangladéša.

František už vo februári odsúdil prenasledovanie príslušníkov menšiny Rohingov v Mjanmarsku, ku ktorej podľa pápežových slov dochádza iba preto, že sú to moslimovia.

"Naši bratia a sestry Rohingovia... trpia už roky,"
povedal pápež na audiencii pri príležitosti vatikánskeho dňa modlitieb a osvety proti obchodovaniu s ľuďmi.

"Mučia ich a zabíjajú jednoducho pre to, že dodržiavajú svoje tradície, svoju moslimskú vieru," upozornil pápež.