Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František prijal vo Vatikáne Vladimira Putina

Pápež František (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) diskutujú počas súkromnej audiencie Foto: TASR/AP

Išlo už štvrtú návštevu Vladimira Putina vo Vatikáne.

Vatikán 25. novembra (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin sa dnes vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom, ktorému daroval ikonu Matky Božej Vladimírskej. Hlava katolíckej cirkvi zas ruského prezidenta obdarovala keramickou mozaikou vatikánskych záhrad, uviedla agentúra AP.

Putin sa stretol s Františkom súkromnej audiencii. V pápežovej knižnici spolu diskutovali približne 35 minút. Vatikán oznámil, že ekumenické vzťahy medzi katolíckou a pravoslávnou cirkvou sa na schôdzke nepreberali, hoci šéf Kremľa priniesol pozdravy od patriarchu ruskej pravoslávnej cirkvi Kirilla.

Rozhovory boli zamerané skôr na Sýriu a úlohu kresťanstva v spoločnosti. Putin sa poďakoval Františkovi za list, ktorý mu poslal v septembri pred summitom G20 sa v Petrohrade. Pápež v liste vyzval svetových lídrov, aby sa vzdali "márnej snahy" o vojenské riešenie konfliktu v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin (druhý sprava) a pápež František (vpravo) sa prežehnávajú pred ikonou Matky Božej Vladimírskej, ktorú daroval Putin Svätému Otcovi počas súkromnej audiencie vo Vatikáne
Foto: TASR/AP
AP pripomenula, že dlhodobé napätie v Rusku medzi pravoslávnou a katolíckou cirkvou zabránilo niekdajším pápežom Jánovi Pavlovi II. a Benediktovi XVI. navštíviť Rusko a stretnúť sa s tamojším patriarchom. Nedávno však kolovala myšlienka uskutočnenia takejto schôdzky v tretej krajine. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi dnes potvrdil, že Putin nepozval pápeža do Ruska. Je tak jedným z mála svetových lídrov, ktorí navštívili pápeža, ale pozvanie neopätovali. Išlo už štvrtú návštevu Vladimira Putina vo Vatikáne, pripomenul Vatikánsky rozhlas. V rokoch 2002 a 2003 sa stretol s pápežom Jánom Pavlom II., v roku 2007 s Benediktom XVI.

Putin pricestoval do Ríma s veľkou vládnou delegáciou. Sprevádzajú ho aj ministri zahraničných vecí a obrany Sergej Lavrov a Sergej Šojgu. Po schôdzke s pápežom mal Putin v pláne stretnutie s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom a expremiérom Romanom Prodim. Večeru mal naplánovanú v prítomnosti expremiéra Silvia Berlusconiho. V utorok sa ruský prezident presunie do mesta Terst na rusko-taliansky summit za účasti talianskeho premiéra Enrica Lettu.