Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa pomodlil, aby si protivníci na Ukrajine podali ruky

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Večernej pobožnosti krížovej cesty v Koloseu, ktorá sa konala po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, sa zúčastnilo približne desať tisíc veriacich.

Rím 16. apríla (TASR) - Pápež František sa počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom Koloseu pomodlil za to, aby si "protivníci" vo vojenskom konflikte na Ukrajine "podali ruky" a "skúsili si vzájomne odpustiť". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Večernej pobožnosti krížovej cesty v Koloseu, ktorá sa konala po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, sa zúčastnilo približne desať tisíc veriacich. Podľa AFP sa v dave vynímala ukrajinská vlajka.

Medzi rodinami poverenými nesením kríža boli aj Ruska a Ukrajinka, ktoré sú celoživotnými priateľkami. Obe spolu kríž niesli počas jednej z častí procesie.

Táto iniciatíva Vatikánu sa však nestretla s pozitívnym ohlasom ukrajinských predstaviteľov. Arcibiskup ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslav Ševčuk ju začiatkom tohto týždňa odsúdil, pričom ju nazval "nevhodnou, predčasnou a nejednoznačnou myšlienkou, ktorá nezohľadňuje kontext ruskej vojenskej agresie". Ukrajinský veľvyslanec pri Svätej stolici zase v tejto súvislosti uviedol, že "chápe a zdieľa všeobecné znepokojenie na Ukrajine".

Ako píše AFP, ukrajinské médiá vyslanie ceremónie bojkotovali, hoci Vatikán pridal komentár v ukrajinčine aj ruštine.