Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež František sa stretol s 30 utečencami prichýlenými v Ríme

Pápež František pohladil dieťa v Bazilika svätého Jána v Lateráne, kde sa zhromaždila skupina utečencov, aby navštívili pápeža pred otvorením cirkevného dohovoru rímskej diecézy. Vatikán, 19. júna 2017. Foto: TASR/AP

Pápež pri tejto príležitosti zdôraznil, že bratstvo je silnejšie ako príslušnosť k náboženskej komunite.

Vatikán/Rím 20. júna (TASR) - Pápež František sa včera - v predvečer Svetového dňa utečencov - stretol s 30 utečencami v zastúpení celkove 121 žiadateľov o azyl prichýlených v Ríme rôznymi cirkevnými inštitúciami.

Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.

Pápež pri tejto príležitosti zdôraznil, že bratstvo je silnejšie ako príslušnosť k náboženskej komunite.

Na výzvu najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi k pohostinnosti voči utečencom, ktorú pápež František adresoval celej cirkvi 6. septembra 2015 pri modlitbe Anjel Pána, reagovalo na území Ríma 38 farských a rehoľných komunít. Podľa informácie Rímskeho vikariátu prichýlili počas dvoch rokov v Ríme 57 osôb vo forme prvého prijatia a 64 osôb vo forme druhého prijatia. Niektorí z nich si počas roka našli samostatne ubytovanie a uvoľnili tak miesta ďalším.



Rímska Diecézna charita na tento účel iniciovala dva projekty, prvý zameraný na inštitúcie a komunity, druhý zameraný na jednotlivé rodiny, ktoré by boli ochotné prijať do domácnosti utečenca. V rámci Ríma sa od júna 2016 našli tri takéto rodiny, ktoré už pod svoju strechu prijali imigranta, ďalšie sú vo formačnom procese, ktorý ich má pripraviť na zvládnutie takéhoto rozhodnutia.

V uplynulú nedeľu pri poludňajšej modlitbe Anjel Pána pápež František pripomenul blížiaci sa Svetový deň utečencov, vyhlásený Organizáciou spojených národov na 20. júna. Jeho téma znie: „Spolu s utečencami. Dnes, viac ako inokedy, musíme stáť na strane utečencov, zdôraznil a pozval veriacich, aby podporovali pomoc blížnym v núdzi a svojou modlitbou pamätali na obete migrácie.