Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež František si uctil pamiatku dvoch talianskych kňazov

Pápež František. Foto: TASR/AP

František najprv navštívil hrobku dona Prima Mazzolariho v lombardskej obci Bozzolo a následne odletel do toskánskej obce Barbiana, miesta posledného odpočinku dona Lorenza Milaniho.

Rím 20. júna (TASR) - Pápež František odletel dnes vrtuľníkom z Vatikánu do talianskych regiónov Lombardsko a Toskánsko. Uctil si tam pamiatku dvoch zosnulých talianskych kňazov, ktorí svojho času patrili v rámci katolíckej cirkvi k nepohodlným osobnostiam, informovala agentúra DPA.

František najprv navštívil hrobku dona Prima Mazzolariho v lombardskej obci Bozzolo ležiacej asi 140 kilometrov juhovýchodne od Milána. Následne odletel do toskánskej obce Barbiana, miesta posledného odpočinku dona Lorenza Milaniho.

"Dnes som pútnikom tu v Bozzole a neskôr v Barbiane, kde sledujem stopy dvoch farárov, ktorí zanechali jasnú aj keď kontroverznú stopu vo svojej službe Bohu a Božiemu ľudu," povedal na margo svojej dnešnej cesty pápež.

Don Primo Mazzolari (1890-1959) sa narodil neďaleko mesta Cremona. Bol pacifistom, obhajcom chudobných a kritikom katolíckej doktríny tzv. spravodlivej vojny. V 20. a 30. rokoch zaujal postoj nesúhlasu s fašistickou ideológiou rozmáhajúcou sa v Taliansku a stal sa terčom pokusu o atentát. V závere druhej svetovej vojny podporoval taliansky odboj a musel sa istý čas skrývať pred fašistami, informoval server Vatikánskeho rozhlasu.

Biskup z Cremony monsignor Antonio Napolioni dnes počas návštevy pápeža v obci Bozzolo povedal, že proces blahorečenia Mazzolariho by sa mal začať 18. septembra tohto roku.

Don Lorenzo Milani (1923-67) bol otvoreným a ostrým kritikom vnútrocirkevných pomerov. Viedol tzv. školu ľudu, do ktorej mohli chodiť deti z veriacich aj neveriacich rodín a zasadzoval sa za presadenie možnosti odmietnuť vojenskú službu. Z rozhodnutia predstavených zakotvil v odľahlej dedinke Barbiana, kde vložil všetky sily do výchovy chudobnej mládeže.

František dnes Milaniho označil za príkladného nasledovateľa evanjelia a zavrhol názory tých, ktorá ho vnímali ako heretika. "Nech je tento dobrý kňaz príkladom aj pre mňa," povedal pápež.

Podľa dávnejšieho vyjadrenia talianskeho teológa Massima Faggioliho zosobňujú práve Mazzolari s Milanim takú katolícku cirkev, ktorá je protikladom k Františkovým konzervatívnym a tradicionalistickým cirkevným názorovým oponentom.