Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Homosexuálov nemožno odsudzovať, vyhlásil pápež František

Pápež František Foto: TASR/AP

Svätý Otec to povedal na palube lietadla počas návratu z Brazílie, kde v nedeľu ukončil svoju prvú zahraničnú cestu.

Rím 29. júla (TASR) - Homosexuálov nemožno odsudzovať alebo marginalizovať. Mali by byť integrovaní do spoločnosti, vyhlásil pápež František na palube lietadla počas návratu z Brazílie, kde v nedeľu ukončil svoju prvú zahraničnú cestu. Podľa agentúry Reuters sa takto o homosexuáloch doteraz nevyjadril žiadny z jeho predchodcov.

František v lietadle pred novinármi bránil homosexuálov pred diskrimináciou. Odvolával sa na katechizmus katolíckej cirkvi, podľa ktorej homosexuálna orientácia nie je hriešna, homosexuálny akt áno. Homosexuálnym kňazom by sa malo podľa pápeža odpustiť a na ich hriechy zabudnúť, uviedla agentúra AP.

Pápež sa vyjadril aj k ženám v cirkvi. Hoci zákaz, aby mohli byť kňažkami, je podľa neho "definitívny", "...cirkev povedala a hovorí nie...tieto dvere sú zatvorené", bol by rád, keby mali viacej líderských pozícií v jeho administratíve a v pastoračných aktivitách.

František sa vyjadril aj k ustarostenej Vatikánskej banke. Musí sa podľa neho z nej stať "čestná a transparentná" inštitúcia. Sľúbil, že bude počúvať komisiu, ktorú zriadil na to, aby mu poradila, či banku reformovať alebo zatvoriť.

Agentúra Reuters pripomenula, že banka je predmetom niekoľkých vyšetrovaní pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Pápež sa vrátil z Brazílie

Pápež František vystupuje z lietadla po prílete z Brazílie na armádnom letisku v Ríme 29. júla 2013. V pozadí štátny sekretár Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone.
Foto: TASR/AP
Pápež František sa dnes vrátil z prvej zahraničnej cesty svojho pontifikátu, počas ktorej sa v Brazílii zúčastnil na Svetových dňoch mládeže. Airbus spoločnosti Alitalia s hlavou katolíckej cirkvi a jej sprievodom na palube pristál v poludňajších hodinách v Ríme na letisku Ciampino.

Skromnosťou známy pápež sa osobne rozlúčil s členmi posádky i personálom letiska. Svoju príručnú batožinu, čiernu aktovku, si niesol pri opúšťaní stroja sám.

Pápeža privítal taliansky vicepremiér, minister vnútra Angelino Alfano, po krátkom rozhovore s ktorým zamieril najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi do Vatikánu, informuje tlačová agentúra APA.

"Som opäť doma a uisťujem vás, že moja radosť je oveľa väčšia než moja únava," napísal František po svojom návrate na sociálnej sieti Twitter.


Záverečná omša na Copacabane
Pápež František ukončil v nedeľu svoju prvú zahraničnú cestu a krátko po polnoci SELČ odletel lietadlom talianskej spoločnosti Alitalia z medzinárodného letiska v Riu de Janeiro do Ríma.
Foto: TASR/AP Photo

Pápež František celebroval v nedeľu na pláži Copacabana v Riu de Janeiro záverečnú omšu Svetových dní mládeže (SDM). Na svetoznámej pláži boli podľa odhadov vyše tri milióny ľudí, z ktorých väčšina tam strávila noc po sobotňajšej modlitebnej vigílii. Na záver omše pápež oznámil, že najbližšie dni mládeže sa uskutočnia v roku 2016 v poľskom Krakove.

"Odchádzam s mnohými šťastnými spomienkami v mojom srdci," povedala hlava katolíckej cirkvi na letisku tesne pred odletom. Pápež sa poďakoval Brazílii a jej obyvateľom za to, že mu prejavili toľko láskavosti a priateľstva. "Do mladých ľudí v Brazílii a vo svete budem naďalej vkladať veľké nádeje. Cez nich pripravuje Kristus novú jar na celom svete," povedal František. Už teraz sa mu cnie po "otvorenom a priateľskom smiechu", ktorý videl u mnohých ľudí. Týždeň prežitý v Brazílii označil za "nezabudnuteľný".

Pred návratom do Ríma sa ešte pápež stretol s koordinačným výborom Rady biskupských konferencií Latinskej Ameriky a na audiencii prijal aj zástupcov vyše 60.000 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali SDM organizovať.

Účastníci SDM, prezývaného aj "Katolícky Woodstock", boli pápežom nadšení. Imponoval im najmä jednoduchý a úderný jazyk, ktorým sa im prihováral a vyzýval ich, aby boli aktívnymi iniciátormi zmien vo svete i v samotnej cirkvi.

Zahraničné médiá informovali o atmosfére na SDM pozitívne, ale neunikli im ani organizačné prešľapy, keďže pápežov papamobil viackrát uviazol v dave ľudí, program sa menil na poslednú chvíľu a boli problémy s dopravou účastníkov.