Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František odslúžil svoju prvú vianočnú omšu

Pápež František celebruje vianočnú svätú omšu v Bazilike sv. Petra 24. decembra 2013 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František vyzval veriacich, aby nekládli dôraz na materiálne aspekty Vianoc a sústredili sa na ich duchovný význam.

Vatikán 25. decembra (TASR) - Pápež František v utorok večer vo vatikánskej Bazilike sv. Petra celebroval sviatočnú vianočnú omšu, a to po prvý raz odkedy sa ujal najvyššej funkcie v rímskokatolíckej cirkvi. František vstúpil do chrámu krátko pred 21.30 h SEČ, omša sa skončila približne o polnoci, informovala dnes agentúra DPA.

Pápež, ktorý sa stráni pompéznosti a protokolu, odslúžil jeden z najkomplikovanejších obradov katolíckej liturgie. Vianočné slávnosti sa však vo Vatikáne začali poobede odhalením scénky Narodenia na Námestí sv. Petra. Súčasťou Františkovej prípravy na omšu bola aj jeho pondelňajšia návšteva emeritného pápeža Benedikta XVI.

František vyzval veriacich, aby nekládli dôraz na materiálne aspekty Vianoc a sústredili sa na ich duchovný význam. Zároveň vyjadril názor, že duše katolíkov by mali byť otvorené.



Pápež spomenul najzraniteľnejšie obete vojnových konfliktov

Pápež predniesol vianočné posolstvo a udelil tradičné požehnanie Urbi et orbi - Mestu Rímu a svetu z balkóna Baziliky sv. Petra 25. decembra 2013.
Foto: TASR/AP
Svet by mal nachádzať inšpiráciu v Ježišovi a prestať so všetkými vojnami a násilnosťami, povedal dnes pápež František vo svojom prvom vianočnom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu), odkedy ho pred deviatimi mesiacmi zvolili do úradu najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi.

Najvyšší pontifex, pôvodom z Argentíny, hovoril na pravé poludnie z centrálneho balkóna vatikánskej baziliky pred desiatkami tisíc pútnikov zhromaždených na Námestí sv. Petra a pred miliónmi televíznych divákov na celom svete.

"Pozerajúc sa na to dieťa v jasličkách, dieťa mieru, sa naše mysle obracajú na tie deti, ktoré sú najzraniteľnejšími obeťami vojen, ale myslíme tiež na starých ľudí, na násiliu vystavené ženy, na chorých: vojny rozbíjajú a zraňujú veľmi veľa životov," konštatoval František.

Spomedzi miest na Zemi sužovaných konfliktmi pápež spomenul Sýriu, Južný Sudán, Stredoafrickú republiku, Nigériu a Irak. Pomodlil sa tiež za úspešné mierové rozhovory medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Príslušníci Švajčiarskej gardy stoja v pozore pred tým , ako pápež František predniesol vianočné posolstvo a udelil tradičné požehnanie Urbi et orbi - Mestu Rímu a svetu z balkóna Baziliky sv. Petra 25. decembra 2013.
Foto: TASR/AP