Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na ukončenie vojny v Sýrii a obchodovania so zbraňami

Pápež František vyzval na ukončenie vojny v Sýrii Foto: TASR/AP Photo

Pápež viedol večernú vigíliu za mier v Sýrii, prišlo 100-tisíc ľudí.

Vatikán 8. septembra (TASR) - Na ukončenie nelegálneho obchodu so zbraňami a mier v Sýrii vyzval dnes v pravidelnej nedeľňajšej modlitbe Anjel Pána pápež František.

"Vojna proti zlu znamená povedať nie bratovražednej nenávisti a lži, ktoré ju živia, povedať nie násiliu vo všetkých jeho formách, povedať nie šíreniu zbraní a nezákonnému obchodovaniu s nimi," citovala hlavu katolíckej cirkvi agentúra Reuters.

Podľa pápeža je to veľa problémov a vznikajú pri nich vždy pochybnosti, či tieto vojny sú vojnami o skutočných problémoch alebo vojny na to, aby sa predali zbrane. Proti takýmto vojnám treba bojovať - spoločne a jednotne.

"Násilie a ničenie v Sýrii musia okamžite prestať a mali by sme začať pracovať s novým odhodlaním na spravodlivom riešení tohto bratovražedného konfliktu," vyzval František ľudí zhromaždených na Námestí svätého Petra. Násilie sa musí skončiť aj v Egypte, Iraku a Libanone, dodal.

Pápež viedol večernú vigíliu za mier v Sýrii, prišlo 100-tisíc ľudí

Pápež František viedol štvorhodinovú vigíliu za mier v Sýrii.
Foto: TASR/AP Photo
Sto tisíc ľudí zaplnilo v sobotu večer Námestie sv. Petra vo Vatikáne, kde pápež František viedol štvorhodinovú vigíliu za mier v Sýrii. Na jeho výzvu sa podobné modlitby konali po celom svete, informovala agentúra Associated Press.

Vatikán odhadol účasť na Námestí sv. Petra na 100.000, čo by znamenalo, že to bolo jedno z najväčších zhromaždení na Západe na protest proti navrhovanej americkej vojenskej operácii proti režimu v Sýrii po chemickom útoku v krajine.

Pápež František strávil väčšinu vigílie v tichej modlitbe, ale počas svojho prejavu vyzval na mier a odsúdil tých, ktorých "uchvátili idoly nadvlády a moci" a ktorí ničia dielo Boha prostredníctvom vojny.

"Násilie a vojny nevedú nikdy k mieru!," zdôraznil pápež a dodal, že vojna je vždy porážkou ľudstva.

Globálny deň pôstu a modlitieb proti vonkajšej vojenskej intervencii v sýrskom konflikte oznámil pápež 1. septembra, znepokojený americkými hrozbami útoku na Sýriu po použití chemických zbraní.

Sto tisíc ľudí zaplnilo v sobotu večer Námestie sv. Petra vo Vatikáne, kde pápež František viedol štvorhodinovú vigíliu za mier v Sýrii.
Foto: TASR/AP Photo


Biskupi po celom svete organizovali vigílie

Veriaci sa modlia počas vigílie za mier v Sýrii.
Foto: TASR/AP Photo
Biskupi po celom svete sa pripojili k pápežovmu celodennému pôstu a organizovali podobné vigílie vo svojich diecézach. Vatikánsky rozhlas informoval, že modlitby za krízou sužovanú Sýriu sa uskutočnili v pápežovej rodnej Argentíne, v Taliansku, na Kube aj inde. Dokonca aj Veľký muftí Damasku vyzval Moslimov, aby sa zo solidárnosti pripojili k pôstu.

Vatikánski predstavitelia zdôraznili, že sobotňajšia akcia bola čisto náboženská a nie politická. Zhromaždenie však pripomínalo protivojnové protesty, nad hlavami prítomných sa objavili transparenty "Neútočte na Sýriu" či "Obama, ty nemáš sen, ale nočnú moru".

Pápež František odsúdil použitie chemických zbraní v Sýrii, ale neobvinil z nej žiadnu zo strán konfliktu. Svetových lídrov vyzval, aby sa sústredili na pomoc sýrskym civilistom a zdôraznil potrebu ukončiť násilie, informovala agentúra Associated Press.