Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kolumbijskí cukrári si uctili pápeža Františka sochou z margarínu

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František pricestoval v stredu do kolumbijskej metropoly Bogota.

Bogota 7. septembra (TASR) - Pápež František vyzval dnes Kolumbijčanov, aby sa spojili a urovnali spory po 50 rokoch ozbrojeného konfliktu. Taktiež ich vyzval na prijatie "spravodlivých zákonov" pri riešení zakorenenej nerovnosti, ktorá vyvolala rebéliu.

Pápež sa tak vyjadril v prejave ku kolumbijskému prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi a miestnej politickej, kultúrnej a ekonomickej elite v prezidentskom paláci v Bogote. Jeho päťdňová návšteva Kolumbie je zameraná na pomoc pri upevňovaní minuloročnej mierovej dohody medzi vládou a ľavicovými povstalcami, pripomína agentúra AP.

František vyzval Kolumbijčanov, "aby si vyliečili rany, vybudovali mosty, utužili vzťahy a podporovali jeden druhého". Taktiež apeloval na prijatie legislatívy, ktorá by odstránila štrukturálne príčiny chudoby, ktoré vyvolali konflikt. "Nezabúdajme, že nerovnosť je zdrojom spoločenských chorôb," dodal pápež, ktorý pricestoval do Kolumbie v stredu.

Povstalci z ľavicových Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) podpísali dohodu o ukončení bojov s vládou v júni 2016, čím sa skončila vyše občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí na životoch. Kolumbijská vláda vyhlásila ozbrojený konflikt za oficiálne skončený v auguste tohto roka po tom, ako pozorovatelia OSN odviezli posledný kontajner naložený zbraňami a muníciou, ktoré im na základe mierovej dohody povstalci dobrovoľne odovzdali.

V pondelok podpísali s vládou dohodu o prímerí aj ľavicoví povstalci zo skupiny Národná oslobodzovacia armáda (ELN). Uskutočnili tak dôležitý krok smerom k uzavretiu trvalej mierovej dohody. Ľavicová povstalecká skupina ELN vznikla v roku 1964 a odvtedy sa aktívne zapájala do ozbrojeného konfliktu v krajine.

Socha pre pápeža

Kolumbijskí cukrári vyjadrili svoju zbožnosť tým, že vytvorili sochu pápeža Františka z margarínu.

Sedemkilogramovú sochu vystavili vo vstupnej hale luxusného hotela v Bogote, v ktorom je aj tlačové stredisko pre novinárov počas súčasnej päťdňovej návštevy pápeža v tejto juhoamerickej krajine.

Cukrárom z hotela Tequendama trvalo päť dní, kým zhotovili dielo zo špeciálnej náhradky masla nazývanej bitina. Tá sa rýchlo neroztápa, uviedla 26-ročná Natalia Galvisová, ktorá sa podieľala na vytvorení vernej podobizne Františka.

Hoteloví cukrári sú známi tým, že robia podobné sochy z margarínu alebo čokolády najmä v čase Vianoc, pripomína agentúra DPA.

Reakcia pápeža na sochu zatiaľ nie je známa, ale podľa Galvisovej cukrári brali na zreteľ to, že František sám seba pokladá za pápeža chudobných a mohol by kritizovať takéto využitie jedlého produktu, ako je margarín. Preto jeho sochu nevyhodia, ale dajú ju do chladničky, aby ju mohli využiť pri výrobe nových artefaktov.