Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na modlitby za povolania pre cirkev, budú i na Slovensku

Pápež František Foto: TASR/AP

Subkomisia pre pastoráciu povolaní pri Konferencii biskupov Slovenska ponúka pre tento týždeň podnety na modlitby formou brožúry, ako i osobitné texty pre mladých.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Od nadchádzajúcej Nedele Dobrého pastiera 30. apríla do nedele 7. mája sa budú aj na Slovensku konať modlitby za nové duchovné povolania pre cirkev. Na tieto modlitby vyzval všetkých pápež František.

Subkomisia pre pastoráciu povolaní pri Konferencii biskupov Slovenska (KBS) ponúka pre tento týždeň podnety na modlitby formou brožúry, ako i osobitné texty pre mladých.

Svätý Otec František v posolstve k 54. svetovému dňu modlitieb za duchovné povolania sa obrátil s prosbou na farské spoločenstvá, združenia a početné modlitbové skupiny v cirkvi, aby odolávali pokušeniu malomyseľnosti a naďalej sa modlili a prosili Boha za nových kňazov, ktorí milujú evanjelium a sú schopní byť pri ľuďoch.

V tomto týždni ponúkajú diecézy, farnosti, rehoľné spoločenstvá a tímy pastorácie povolaní rôzne duchovné podnety, podujatia a aktivity, kde mladí môžu nájsť priestor na počúvanie Pánovho hlasu v srdci a povzbudenie pre službu Bohu, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.

Pápež František pricestuje dnes na mierovú návštevu Egypta



Pápež František začne dnes dvojdňovú návštevu Egypta. Na túto mierovú cestu sa vydal v čase rastúcich útokov extrémistov proti kresťanom žijúcim v tejto severoafrickej krajine.

V egyptskej metropole platia pri príležitosti návštevy pápeža Františka najprísnejšie bezpečnostné opatrenia. Mesto zdobia uvítacie transparenty s mottom pápežovej cesty - "Mierový pápež v mierovom Egypte".

František odkázal ešte v utorok prostredníctvom videoposolstva Egypťanom, že do Káhiry prichádza ako priateľ a "posol mieru". Pápež dúfa, že táto púť bude "objatím útechy a povzbudenia pre všetkých kresťanov na Blízkom východe". "Drahým Egypťanom" zaželal mier a zdôraznil, že prichádza "so srdcom plným radosti a vďačnosti".

Pápež František vystúpi na medzinárodnej mierovej konferencii, ktorú v hlavnom sídle sunnitskej islamskej teológie, mešite pri káhirskej univerzite al-Azhar, hostí jej veľký imám Ahmad Tajjib.

Na konferencii by sa mali zúčastniť aj pápež koptskej pravoslávnej cirkvi Tawadros II. (Teodor II.) a duchovný vodca pravoslávneho sveta, ekumenický konštantínopolský patriarcha Vartholomeos I. (Bartolomej I.).

Pápež František sa má tiež stretnúť s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. V sobotu má na programe rozhovory s duchovnými predstaviteľmi egyptskej katolíckej cirkvi. Na leteckej základni na predmestí Káhiry odslúži omšu.

Pápež František prichádza do Egypta po dvoch útokoch moslimských extrémistov na kresťanské kostoly počas veľkonočnej Kvetnej nedele.

František bude druhým katolíckym pápežom, ktorý pricestoval do Egypta. V roku 2000 to bol pápež Ján Pavol II.