Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež František na Zelený štvrtok požehnal oleje, kázal aj o celibáte

Pápež František fúka do amfory s olejom počas celebrovania svätej omše v Bazilike Svätého Petra vo Vatikáne pri príležitosti Zeleného štvrtka 17. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Pápež František ocenil celibát kňazov a vyzval katolíckych duchovných, aby sa radovali z "obnovenej vernosti svojej neveste - Cirkvi".

Vatikán 17. apríla (TASR) - Pápež František celebroval dnes v Bazilike sv. Petra omšu svätenia olejov, ktoré sa používajú počas roka pri krstoch, birmovaní a pri pomazaní chorých.

Hlava rímskokatolíckej cirkvi posvätila nádoby s vonnými látkami, olejom katechumenov, olejom na pomazanie chorých a krizmu. Olej je v Biblii symbolom sily ducha a zdravia. Oleje svätí biskup vždy na Zelený štvrtok pre celú svoju diecézu.

Na dnešnej omši sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí v sprievode pápežského zboru. Pápež kázal o tom, že kňazi by mali žiť jednoduchý, chudobný život, napísala agentúra Reuters.

Cirkev opísal ako "dom s otvorenými dverami, útočisko hriešnikov, domov pre ľudí žijúcich na ulici, miesto láskyplnej starostlivosti pre chorých, tábor pre mladých, školskú triedu".

Pápež František ocenil celibát kňazov a vyzval katolíckych duchovných, aby sa radovali z "obnovenej vernosti svojej neveste - Cirkvi".

Jeho poznámky o celibáte pravdepodobne vylúčili možnosť, že by mohlo dôjsť k prehodnoteniu zákazu manželstva pre rímskokatolíckych kňazov ako súčasti pripravovaných reforiem, o ktorých sa diskutuje vo Vatikáne, analyzuje agentúra DPA.

Pápež František celebruje svätú omšu v Bazilike Svätého Petra vo Vatikáne pri príležitosti Zeleného štvrtka 17. apríla 2014.
Foto: TASR/AP


Pri večernej liturgii na dnešný Zelený štvrtok sa pripomína posledná Ježišova večera, ustanovenie eucharistie a Ježišovo umývanie nôh svojim učeníkom. František zmenil zaužívaný spôsob umývania nôh, keď pápeži umývali nohy priamo vo Vatikáne iným kňazom. Súčasný pápež chce obnoviť misionárskeho ducha cirkvi a vlani umýval nohy vo väzení pre mladistvých.

Tento rok navštívi katolícky domov pre seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím. Umyje nohy 75-ročnému moslimskému vozíčkarovi z Líbye i 11 ďalším pacientom vo veku 16-86 rokov. Deviati pochádzajú z Talianska, jeden z Kapverd a jeden z Etiópie.

Názov Zelený štvrtok vznikol prešmyčkou nemeckého názvu Greindonnerstag (plačlivý štvrtok) na Gründonnerstag (Zelený štvrtok), pretože niekedy sa v tento deň konalo zmierenie kajúcnikov. Biskup ich rozhrešil a prijal do spoločenstva veriacich.

V tento deň na niektorých miestach sa používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk požívať v tento deň veľa zeleniny podporovali názov tohto dňa.