Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pápež hovoril o utečencoch z Jakchainského štátu, svet žiadal o pomoc

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František prelomil svoje mlčanie ohľadne situácie okolo Rohingov v Mjanmarsku, ktorú Organizácia Spojených národov označila za učebnicový prípad etnických čistiek.

Dháka 30. novembra (TASR) - Pápež František požaduje, aby medzinárodné spoločenstvo prijalo "rozhodné opatrenia" na vyriešenie príčiny masového exodu moslimskej menšiny Rohingov, ktorých státisíce utiekli v poslednom čase pred násilím z Mjanmarska do Bangladéša. František sa vo štvrtok takto vyjadril krátko po prílete do bangladéšskej metropoly Dháka.

Podľa agentúry AP tým prelomil svoje mlčanie ohľadne situácie okolo Rohingov v Mjanmarsku, ktorú Organizácia Spojených národov označila za učebnicový prípad "etnických čistiek".

Slovo Rohingovia však František nepoužil. Hovoril len o "utečencoch z Jakchainského štátu". Napriek tomu sa podľa agentúry AP vyjadril pomerne ostro. "Nikto z nás si nemôže dovoliť neuvedomovať si závažnosť situácie," povedal.

František zároveň uviedol, že pre svetové veľmoci je "imperatívom" pomôcť okamžite bangladéšskej vláde so starosťou o prichádzajúcich utečencov. Povedal to vo svojom príhovore k bangladéšskemu prezidentovi Abdulovi Hamídovi, vládnym úradníkom a veľvyslancom. Bangladéš zároveň vychválil za to, že prijal toľkých utečencov.

Pápeža na medzinárodnom letisku v Dháke, kam priletel vo štvrtok pred poludním po niekoľkodňovej návšteve susedného Mjanmarska, privítal aj bangladéšsky prezident Abdul Hamíd. Dvojica následne absolvovala zdvorilostnú návštevu v prezidentskom paláci.

Hamíd počas rozhovoru s pápežom obvinil mjanmarskú armádu z páchania "bezohľadných zverstiev" voči Rohingom a žiadal o medzinárodnú pomoc pri ich návrate a integrácii do mjanmarskej spoločnosti. Prezident dodal, že Bangladéš prijal rohingských utečencov s otvorenou náručou. Preto sa teraz podľa neho cíti spoluzodpovedný za ich návrat a integráciu.