Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zatkli členov islamistickej bunky, ktorá sa vyhrážala pápežovi

Na snímke Pápež František Foto: TASR/AP Photo

Troch spomedzi štyroch Kosovčanov zatkla polícia v Taliansku a štvrtého v Kosove.

Miláno 1. decembra (TASR) - Talianska a kosovská polícia zatkli štyroch Kosovčanov podozrivých z členstva v džihádistickej bunke, ktorá šírila islamistickú propagandu a vyhrážala sa pápežovi Františkovi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia talianskeho súdnictva.

Troch spomedzi štyroch Kosovčanov zatkla polícia v Taliansku a štvrtého v Kosove. Všetci sú podozriví z "ospravedlňovania terorizmu" a tiež "podnecovania k rasovej nenávisti", uviedla dnes talianska polícia. Dodala, že štvorica bola veľmi aktívna na internete; neukázalo sa však, že by bola zapojená do akéhokoľvek konkrétneho sprisahania.

"Vyhrážali sa pápežovi, oslavovali nedávne útoky v Paríži a hrozili tiež bývalému veľvyslancovi Spojených štátov v Kosove," uviedol Carmine Esposito, veliteľ polície v severotalianskom meste Brescia, kde vyšetrovanie prebiehalo.

Reuters doplnil, že jedna z vyhrážok zatknutých Kosovčanov znela: "Zapamätajte si, že po tomto pápežovi už nebude nijaký ďalší. Tento je posledný."

Dvoch spomedzi zatknutých v Taliansku by mali v najbližšej dobe vypovedať do Kosova. Tretiemu podozrivému bude povolené zostať v Taliansku, počas vyšetrovania však bude pod špeciálnym dohľadom. Za lídra skupiny polícia považuje štvrtého Kosovčana Sameta Imishtiho so skúsenosťami zo zahraničných bojísk, ktorého zatkli v dedine vo východnej časti Kosova.

Po parížskych útokoch z 13. novembra, pri ktorých prišlo o život celkovo 130 ľudí, zvýšilo Taliansko previerky osôb podozrivých z príslušnosti k islamistickým organizáciám.