Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež: Je smutné vidieť kňazov a biskupov lipnúcich na peniazoch

Pápež František, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa pápeža sú aj v cirkvi ľudia, ktorí namiesto toho, aby slúžili druhým a mysleli na druhých, cirkev využívajú.

Vatikán 7. novembra (TASR) - Pápež František dnes odsúdil biskupov a kňazov, ktorí zneužívajú svoje postavenie pre vlastnú kariéru a hromadenie bohatstva. Išlo o jeho prvé verejné vyjadrenie po tom, ako na verejnosť preniklo, že chamtiví vatikánski preláti odolávajú jeho snahám o reformu správy a financií Svätej stolice.

"Dokonca aj v cirkvi sú takíto ľudia, ktorí namiesto toho, aby slúžili druhým a mysleli na druhých..., cirkev využívajú. Sú to karieristi, ktorým lipnú na peniazoch," povedal pápež počas omše v kaplnke vatikánskeho hotela, kde sa rozhodol bývať v dvojizbovom apartmáne namiesto veľkého bytu v Apoštolskom paláci.

S vážnym výrazom povedal: "A koľko takýchto kňazov, biskupov sme už videli? Je to smutné, nie?," citovala ho tlačová agentúra AP.

Pápeža zrejme inšpirovali odhalenia v dvoch knihách, ktoré sa začali predávať vo štvrtok. Tri dni pred ich zverejnením Vatikán oznámil, že v rámci vyšetrovania úniku dokumentov a informácií z Vatikánu boli zatknutí dvaja ľudia, ktorí pracovali v jednej z pápežových pracovných skupín pre reformu: zamestnanec Vatikánu - španielsky kňaz - a talianska laička, publicistka.

Vatikán uviedol, že kňaz sa nachádza vo vatikánskom väzení a ženu po vypočutí prepustili, pretože s vyšetrovateľmi spolupracuje.

Pápež sa dnes sťažoval, že cirkev je príliš často zameraná "obchodne". "Nemožno povedať, že toto je cirkev, ktorá pomáha, ktorá slúži" veriacim, keď namiesto toho "využíva druhých," dodal.

Spomínané knihy napísali talianski žurnalisti a opisujú v nich zlé hospodárenie a vnútorný odpor voči pápežovým reformám, rozhadzovačných prelátov a kardinálov so slabosťou pre luxusné bývanie.

Keď argentínskeho jezuitu zvolili kardináli v roku 2013 za pápeža, dostal od nich mandát "vyčistiť dom", najmä podozrivé finančné machinácie a elitársku administratívu Vatikánu.