Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež k Sýrii: Nič nemôže ospravedlniť používanie chemických zbraní

Pápež František prichádza na celebrovanie sv. omše na Námestí sv. Petra 8. apríla 2018 vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí.

Vatikán 8. apríla (TASR) - Použitie chemických zbraní proti civilistom nie je nikdy prípustné, povedal v nedeľu pápež František, čítajúc mimoriadnu výzvu určenú pre Sýriu.

"Zo Sýrie prichádzajú strašné správy o bombardovaní s desiatkami obetí... správy o mnohých ľuďoch zasiahnutých účinkami chemických látok obsiahnutých v bombách," uviedol ďalej najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Z jeho prejavu cituje agentúra DPA.

"Neexistuje dobrá alebo zlá vojna - a nič, nič nemôže ospravedlniť použitie takýchto vražedných prostriedkov proti neozbrojeným ľuďom a obyvateľstvu," dodal pápež v rámci nedeľnej bohoslužby na rímskom Námestí sv. Petra.


Pápež apeloval na vysokých politických a vojenských predstaviteľov, aby "si vybrali inú cestu - cestu rokovaní, čo je jediná cesta, ktorá môže priniesť mier".

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému údajne došlo v noci zo soboty na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) jedna bomba - s obsahom chlóru - zasiahla v Dúmá nemocnicu, a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala "zmiešané látky" vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.