Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež kritizoval životné podmienky v afrických slumoch

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pranieroval nespravodlivé rozdeľovanie pôdy, neférové ceny za prenájom zanedbaných domov a chýbajúcu infraštruktúru.

Nairobi 27. novembra (TASR) - Pápež František dnes počas návštevy slumu Kangemi na predmestí kenskej metropoly Nairobi odsúdil "hroznú nespravodlivosť", ktorú predstavujú periférie "nakazené a opustené menšinou sústreďujúcou vo svojich rukách moc a bohatstvo". Píše o tom agentúra DPA.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi kritizoval aj "nové formy kolonializmu" voči africkým krajinám, ktoré ich odsudzujú, aby boli "len dielikom v obrovskej sústave ozubených kolies" a vyvíjajú tlak na prijatie politiky marginalizácie, napríklad tlakom na znižovanie pôrodnosti.

Pranieroval aj nespravodlivé rozdeľovanie pôdy, neférové ceny za prenájom zanedbaných domov a chýbajúcu infraštruktúru, napríklad dodávky vody. Táto situácia je podľa neho "dôsledkom nových foriem kolonializmu" a prejavom "kultúry odpadu".

Pápež však vo svojom prejave ocenil hnutie "odporu a solidarity" na chudobných predmestiach, na ktoré "blahobytná spoločnosť, znecitlivená bezmedzným konzumom, zdá sa, zabudla". František vyzval na "integráciu miest, ktoré by patrili každému a boli založené na práve mať pôdu, strechu nad hlavou a prácu".

Pápež pricestoval do Kangemi v posledný deň svojej návštevy Kene. Na tomto chudobnom predmestí Nairobi žije viac ako 100.000 ľudí a pre pápeža bola jeho návšteva spôsobom, ako upozorniť "na problémy africkej megapoly, na ktoré upozorňoval aj vo svojom nedávnom prejave na pôde OSN," uviedol hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Pre pápeža je Nairobi, ktoré sa rozrastá bez urbanistického plánu, príkladom problémov, akým čelia zo spoločnosti vylúčení ľudia, približuje agentúra DPA.

Po návšteve nairobského predmestia sa presunul na štadión Kasarani, kde sa stretol s kenskou mládežou, ktorá preňho pripravila privítanie hodné rockovej hviezdy, opisuje agentúra AP. Návštevu Kene ukončí schôdzkou s miestnymi biskupmi, ktorá sa bude konať za zavretými dverami.

Z Kene ešte dnes odcestuje do Ugandy. Návštevu pápeža v tejto krajine sprevádzajú tiež prísne bezpečnostné opatrenia, keďže v poslednom čase tam odhalili a prekazili viacero atentátov pripravovaných somálskymi islamistickými milíciami aš-Šabáb. Uganda totiž, podobne ako Keňa, vyslala do Somálska svoje jednotky, aby tamojšej vládnej armáde pomohli v boji s islamistami.

V nedeľu pápeža očakávajú v Stredoafrickej republike, kde od roku 2013 zúri občianska vojna - proti sebe v nej stoja kresťanské a moslimské milície. Aj preto je táto časť pápežovej cesty po Afrike považovaná za najriskantnejšiu.