Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež pokrstil 26 detí a ich matky vyzval pokojne dojčiť aj v chráme

Pápež František dáva požehnanie na konci novoročnej sv. omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 1. januára 2015. Foto: TASR/AP

Obrad sa uskutočnil v deň, keď katolícka cirkev slávi Sviatok Pánovho krstu.

Vatikán 10. januára (TASR) - Pápež František dnes v Sixtínskej kaplnke pokrstil 26 detí - 13 dievčat a rovnaký počet chlapcov. Obrad sa uskutočnil v deň, keď katolícka cirkev slávi Sviatok Pánovho krstu.

V krátkom improvizovanom príhovore pápež rodičom i krstným rodičov pripomenul význam sviatosti krstu, keď zdôraznil, že ide o odovzdanie viery z jednej generácie na druhú, a vyzval ich nasledovať príklad Ježišových rodičov - Márie a Jozefa, ktorí s ním 40 dní po narodení prišli do jeruzalemského chrámu, aby ho predstavili Bohu.

Pápež uviedol, že "títo chlapci a dievčatá po pár rokoch zaujmú vaše miesta s inými deťmi, vašimi vnúčatami, a budú žiadať o to, o čo aj vy dnes: Vieru, ktorú nám dáva krst a ktorú budú niesť vo svojom srdci a svojej duši". Svätý Otec zdôraznil, že viera je najväčším dedičstvom, ktoré rodičia môžu odkázať svojim deťom. Prízvukoval, že "viera sa nesmie stratiť, treba sa starať, aby rástla, a stala sa dedičstvom".

Táto omša spojená s krstom detí sa konala v intímnej a rodinnej atmosfére. Rodičmi detí sú väčšinou zamestnanci Vatikánu. Podľa agentúry AP matky viackrát dojčili svoje plačúce deti, k čomu ich povzbudil aj pápež, keď na záver homílie povedal: "Ak tvoje dieťa plače, je hladné, nakŕm ho. Neváhaj a urob to spokojne aj tu".

Viaceré z detí boli dnes pokrstené ako Francesco či Francesca, dodala agentúra AP.