Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pápež na Kvetnú nedeľu odsúdil ľahostajnosť Európy k migrantom

Pápež František drží palmovú ratolesť počas Kvetnej nedele na námestí sv. Petra vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Pápež na chvíľu odbočil od textu kázne a kritizoval postoj, ktorý Európa zaujíma k náporu migrantov a žiadateľov o azyl, utekajúcich pred vojnovými konfliktmi, prenasledovaním či biedou.

Vatikán 20. marca (TASR) - Pápež František celebroval dnes na Námestí sv. Petra pri príležitosti Kvetnej nedele omšu, ktorou otvoril predveľkonočný Svätý týždeň. Počas nej okrem iného odsúdil ľahostajnosť k utečencom prúdiacim do Európy, uviedla agentúra AP.

Pápež na chvíľu odbočil od textu kázne a kritizoval postoj, ktorý Európa zaujíma k náporu migrantov a žiadateľov o azyl, utekajúcich najmä zo Sýrie, Iraku a afrických krajín pred vojnovými konfliktmi, prenasledovaním či biedou.

Na Kvetnú nedeľu si kresťania pripomínajú slávnostný príchod Krista do Jeruzalema, po ktorom ho však čakala smrť na kríži, pretože vtedajšie úrady odmietli rozhodnúť o jeho osude. František to prirovnal k odmietaniu niektorých európskych štátov prevziať zodpovednosť za časť z viac ako milióna utečencov, ktorí po nebezpečnej plavbe po mori dorazili vlani do Európskej únie.

Ježišovi bola "upretá akákoľvek spravodlivosť", povedal pápež a dodal, že aj Ježiš pocítil na vlastnej koži ľahostajnosť, keď nikto nechcel prevziať zodpovednosť za jeho osud.

"A ja teraz myslím na toľkých ľudí, toľkých ľudí na okraji spoločnosti, toľkých utečencov, za ktorých osud nie sú mnohí ochotní prevziať zodpovednosť," povedal František v jasnej narážke na európsku diskusiu o migrácii.

Po omši pápež pozdravil zo svojho papamobilu desaťtisíce veriacich zhromaždených na Námestí sv. Petra, pričom doň zobral na chvíľu aj niekoľko detí.