Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež o chorom britskom batoľati: Jedine Boh rozhoduje o živote

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Chlapček trpí degeneratívnou neurologickou poruchou neznámeho pôvodu a je v polovegetatívnom stave.

Vatikán 18. apríla (TASR) - Pápež František prijal v stredu Toma Evansa, otca 23-mesačného nevyliečiteľne chorého britského chlapca, v ktorého prípade britské súdy rozhodli o odpojení od prístrojov. Súkromná audiencia sa uskutočnila dopoludnia v pápežskej rezidencii, v Dome sv. Marty.

Otec dieťaťa trpiaceho presne neurčenou neurologickou poruchou pred pápežom povedal, že Alfie je "chorý, ale nie zomierajúci", a prosil pápeža, aby mu poskytli azyl a hospitalizovali vo Vatikánom spravovanej Pediatrickej nemocnici Dieťaťa Ježiša, informoval Vatikánsky rozhlas.

Tom Evans a 19-ročná matka dieťaťa, Kate Jamesová, bojujú s liverpoolskou nemocnicou a anglickými súdmi o zachovanie podpory funkcie životne dôležitých orgánov. Lekári totiž tvrdia, že pre dieťa, ktoré trpí "nediagnostikovanou degeneratívnou mozgovou chorobou", nemôžu nič urobiť.

Chlapčekov otec pred pápežom uviedol, že nerozumie, "prečo sa s naším dieťaťom a mnohými ďalšími zaobchádza týmto spôsobom". Vyslovil predpoklad, že príčinou je chlapcovo postihnutie a možno i snahy Británie legalizovať eutanáziu.

"Pomôžte nám, prosím, zachrániť naše nevinné dieťa a dajte nám milosť azylu, aby naša rodina bola v bezpečí a toto všetko sa mohlo skončiť," dodal Evans.

Pápež neskôr, na generálnej audiencii, prítomných vyzval na tichú modlitbu za Alfieho. Vo svojom príhovore pápež povedal, že jediným, kto môže život dať a brať, je Boh. "Je našou povinnosťou starať sa o život," zdôraznil pápež.

Pápež Alfieho rodičov už tento týždeň raz podporil, keď im adresoval svoj tweet. Vyjadril v ňom nádej, že bude možné vykonať všetko potrebné pre ďalšie súcitné sprevádzanie malého Alfieho Evansa a že hlboké utrpenie jeho rodičov bude môcť byť vypočuté. Modlím sa za Alfieho, za jeho rodinu a všetkých zainteresovaných.

Chlapček trpí degeneratívnou neurologickou poruchou neznámeho pôvodu a je v polovegetatívnom stave. Lekárom sa nepodarilo stanoviť presnú diagnózu, ale dospeli k záveru, že udržiavať dieťa ďalej pri živote na prístrojoch v danej situácii nemá zmysel. Mozog dieťaťa je údajne natoľko poškodený, že nie je šanca na uzdravenie alebo zlepšenie stavu. Súdy nariadili zastaviť liečbu a odpojiť dieťa od život podporujúcich prístrojov. Stanovisko súdov potvrdil aj odvolací súd, ktorý sa stotožnil s názorom, že preprava Alfieho do Ríma by bola nesprávna a márna.

Pápež František sa v nedeľu modlil za Alfieho a ďalších pacientov, ktorí trpia rôznymi vážnymi ochoreniami. Bol to už druhý prípad za necelý rok, čo vyjadril názor na liečbu smrteľne chorého britského dieťaťa.

Vlani v júli sa pápež vyjadril v prospech Charlieho Garda, ktorý zomrel na zriedkavú genetickú chorobu po tom, čo sa jeho rodičia snažili dosiahnuť liečbu mimo Británie.

V odvolaní proti verdiktom nižšieho súdu Alfieho rodičia Tom Evans a Kate Jamesová argumentovali, že u ich syna sa v posledných týždňoch prejavilo zlepšenie. Avšak lekári tvrdia, že jeho mozog je už narušený a jeho zdravotný stav nezvratný.