Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pápež o klimatickej kríze: Musíme konať teraz

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František, ktorý bude mať 17. decembra 87 rokov, stanovil ochranu životného prostredia za ústrednú tému svojho pontifikátu.

Rím 1. decembra (TASR) - Ak nebudeme konať teraz, klimatická kríza bude čoraz viac poškodzovať životy miliónov ľudí, uviedol v piatok pápež František. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

"V tejto historickej chvíli sa od nás žiada, aby sme prevzali zodpovednosť za odkaz, ktorý po sebe zanecháme. #COP28," napísal pápež na sociálnej sieti X, pričom použil skratku pre prebiehajúcu klimatickú konferenciu OSN v Dubaji.

František vo štvrtok oznámil, že sa lieči z akútneho zápalu priedušiek a musí preto zrušiť svoju plánovanú cestu na dubajskú konferencii, kam plánoval vycestovať v dňoch 1. - 3. decembra. Mal tam vystúpiť s prejavom kritizujúcim nečinnosť vlád v boji proti globálnemu otepľovaniu.

"Lekári ma nepustili do Dubaja. Je tam totiž veľmi teplo a prechod z tepla do klimatizácie nie je pre tento stav priedušiek vhodný," dodal.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni v piatok oznámil, že vatikánsku delegáciu na summite COP28 povedie štátny sekretár Pietro Parolin. Prejav v mene pápeža prednesie v sobotu, píše spravodajský server Vatican News.

Pápež František, ktorý bude mať 17. decembra 87 rokov, stanovil ochranu životného prostredia za ústrednú tému svojho pontifikátu. Vo svojej najnovšej exhortácii s názvom Laudate Deum (Chváľte Boha) vyzval na urýchlené zavedenie opatrení proti zmene klímy a odsúdil nedostatok pozornosti voči tomuto problému zo strany politikov i podnikateľov. Išlo o aktualizáciu encykliky o životnom prostredí Laudato si' (Buď pochválený) z roku 2015.