Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Pápež ocenil rozhodnosť čilských biskupov vo vyšetrovaní zneužívania

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež v liste adresovanom čilskej cirkvi napísal, že kroky podniknuté minulý týždeň na konkláve boli realistické a konkrétne.

Vatikán/Santiago 7. augusta (TASR) - Pápež František ocenil v pondelok opatrenia, ktoré plánujú podniknúť čilskí biskupi v záujme pomoci s vyšetrovaním podozrení z pohlavného zneužívania, ktoré šokovali rímskokatolícku cirkev v Čile. Informuje o tom agentúra Reuters.

Medzi plánované opatrenia čilských biskupov patrí dosiahnutie dohody s vyšetrovateľmi o plynulej výmene informácií. Pápež v liste adresovanom čilskej cirkvi napísal, že kroky podniknuté minulý týždeň na konkláve boli "realistické a konkrétne". Zároveň vyjadril presvedčenie, že opatrenia povedú k "rozhodujúcim" rozdielom. Pápežov list zverejnili médiá v pondelok, píše Reuters.

Po týždeň trvajúcom konkláve požiadali čilskí biskupi o odpustenie a v piatkovom vyhlásení uviedli, že zlyhali v pomoci a v spojení s obeťami "závažných hriechov a nespravodlivosti", ktorej sa dopustili kňazi a duchovní.

Čilskí vyšetrovatelia preverujú hlásenia o pohlavnom zneužívaní biskupmi, ako aj ďalšími duchovnými a laickými zamestnancami, ktoré prichádzali od roku 2000. Niektoré z týchto prípadov však siahajú až do 60. rokov 20. storočia.

Podľa údajov zverejnených na tlačovej konferencii v hlavnom meste Santiago sa vyšetrovanie týka 158 príslušníkov cirkvi, obetí v ňom vystupuje 266 - z toho je 178 detí a tínedžerov, 31 dospelých a 57 osôb nezisteného veku.

Vyšetrovatelia minulý týždeň uviedli, že vyzvali vládu v Santiagu, aby oficiálne požiadali Vatikán o informácie o deviatich čilských duchovných a laických zamestnancoch miestnej cirkvi, ktorých obviňujú z pohlavného zneužívania detí.