Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František našiel odpoveď na migráciu v evanjeliu

Na snímke pápež František drží knihu evanjelií počas omše na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 6. januára 2016. Foto: TASR/AP

Prvýkrát Svetový deň migrantov a utečencov vyhlásil pápež Benedikt XV. v roku 1914.

Vatikán/Bratislava 17. januára (TASR) - "Migranti a utečenci sú pre nás výzvou. Evanjeliovou odpoveďou je milosrdenstvo". Tak znie téma, ktorú pápež František zvolil pre 102. Svetový deň migrantov a utečencov. Z iniciatívy katolíckej cirkvi sa pripomína každú tretiu januárovú nedeľu. V roku 2016 pripadla na 17. januára. Pápež svoje posolstvo k tohtoročnému svetovému dňu signoval 12. septembra 2015 vo Vatikáne na spomienku Najsvätejšieho mena Panny Márie.

"Tragické príbehy miliónov mužov a žien každodenne vyzývajú medzinárodné spoločenstvo stojace pred vzniknutými neakceptovateľnými humanitárnymi krízami v mnohých oblastiach sveta. Ľahostajnosť a mlčanie sú cestou k postoju spolupáchateľa, keď sa ako diváci prizeráme smrti v dôsledku udusenia, námahy, násilia či stroskotania," píše Svätý Otec v posolstve k Svetovému dňu migrantov a utečencov. "Migranti sú naši bratia a sestry, ktorí hľadajú lepší život ďaleko od chudoby, hladu, vykorisťovania a nespravodlivého rozdelenia zdrojov planéty, ku ktorým by mali mať všetci rovnaký prístup. Či nie je túžbou každého človeka zlepšiť si svoje životné podmienky a získať čestný a legitímny blahobyt, o ktorý by sa delil so svojimi blízkymi?," pokračuje pápež.

Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi ďalej uvádza, že "je dôležité hľadieť na migrantov nielen z hľadiska legálnosti alebo ilegálnosti ich stavu, ale predovšetkým ako na osoby, ktoré môžu prispieť k dobru a pokroku všetkých, ak sa chráni ich dôstojnosť, a zvlášť, ak zodpovedne preberú povinnosti voči tým, čo ich prijímajú, s úctou rešpektujú materiálne i duchovné dedičstvo hosťujúcej krajiny, dodržujú jej zákony a pomáhajú jej niesť bremená. Migrácie nemožno redukovať len na politické či legislatívne aspekty, alebo ekonomické dôsledky či len súčasnú prítomnosť rôznych kultúr na tom istom území. To všetko je len komplementárne vzhľadom na ochranu ľudskej osoby, podporu kultúry stretnutia a jednoty, pričom evanjelium milosrdenstva nás inšpiruje a povzbudzuje nachádzať tu nové cesty na obnovu a premenu celého ľudstva." Posolstvo Svätého Otca si v plnom znení možno prečítať na webovej stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS) aj Slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu (http://sk.radiovaticana.va).

Hovorca KBS Martin Kramara pre TASR na otázku, ako dať do spojitosti text posolstva pápeža Františka s každodennými správami z rôznych častí sveta o teroristických útokoch, obťažovaní dievčat a žien v niektorých európskych krajinách, odpovedal: "Tak ako pri mnohých ďalších otázkach, aj tu je potrebné náležité rozlišovanie. Ako zdôraznil v novoročnom príhovore arcibiskup (a predseda KBS Stanislav) Zvolenský, fenomén migrácie so sebou prináša aj riziká, a je prirodzené, že sa obávame. Strach nás nesmie opantať. Teroristické útoky a napádanie žien a dievčat sú absolútne neprijateľné," zdôraznil. "Netreba ich však od seba oddeľovať, akoby v jednom prípade išlo o zločincov a v druhom o bežný prejav správania migrantov. Naopak, to, čo ich spája, sú zločinecké prejavy. Snahou teroristov je šírenie teroru a strachu, prostriedkom sú útoky rozličných druhov. Aj útoky na ženy boli dielom zločincov, dokonca organizovaných, ktorých treba tvrdo potrestať," podčiarkol. "Zároveň musíme rozlišovať, aby sme sa nedali strhnúť k hádzaniu všetkých do jedného vreca. Nie je ľahké rozlišovať, oveľa jednoduchšie je zovšeobecňovať. Myslím, že je našim povolaním v tejto chvíli nájsť v sebe odvahu rozlišovať a neobrátiť sa chrbtom tým, ktorí sú sami obeťami zločincov. Treba konať s opatrnosťou a mierou, ale aj s odvahou a spravodlivosťou," uviedol Martin Kramara.

Prvýkrát Svetový deň migrantov a utečencov vyhlásil pápež Benedikt XV. v roku 1914. Začiatok jeho pontifikátu sa časovo zhodoval s vypuknutím prvej svetovej vojny. Svätý Otec, nazývaný aj "pápežom pokoja", reagoval na novú situáciu vo svete tým, že v Taliansku vymenoval biskupa, ktorý mal na starosti utečencov. Nástupca svätého Petra vtedy zároveň vyjadril želanie, aby sa Svetový deň migrantov pripomínal každý rok.

Na Slovensku sa v rámci rímskokatolíckej cirkvi problematikou migrantov a utečencov zaoberá Rada pre migrantov, utečencov a pútnikov Konferencie biskupov Slovenska. Jej predsedom je Mons. Ján Orosch.

Problematike migrantov a utečencov sa venujú aj ďalšie dva dni: Svetový deň utečencov (20. júna) a Medzinárodný deň migrantov (18. decembra). Ide o dni vyhlásené Organizáciou Spojených národov.