Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil ľahostajnosť európskych lídrov voči migrantom

Pápeža Františka víta jeho osobný fotograf Francesco Sforza (vpravo) počas jeho príchodu na rímske medzinárodné letisko Leonardo da Vinci vo Fiumicine pri Ríme 22. septembra 2023 pred jeho odletom na dvojdňovú návštevu Marseille. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň sa za jediný deň na talianskom ostrove Lampedusa vylodilo 7000 migrantov, čo je viac ako počet miestnych obyvateľov.

Marseille 22. septembra (TASR) - Pápež František po príchode na návštevu francúzskeho mesta Marseille v piatok odsúdil ľahostajnosť európskych lídrov voči migrantom. Reagoval tak na rastúcu neochotu Európy prijímať migrantov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Dvojdňovú návštevu stredomorského prístavného mesta začal pápež tichou modlitbou pri pamätníku venovanom námorníkom a migrantom, ktorí zahynuli na mori. Stáli pri ňom vysokopostavení náboženskí predstavitelia mesta Marseille a členovia organizácií pomáhajúcich migrantom.

"Pomôcť ľuďom v núdzi je povinnosťou našej civilizácie," povedal pápež. Vlády varoval pred "fanatickou ľahostajnosťou" a konaním na základe strachu.

Pápež mal návštevu naplánovanú už niekoľko mesiacov. Uskutočnila sa práve v čase, keď sa v Európe opäť začína hovoriť o migračnej kríze. Minulý týždeň sa za jediný deň na talianskom ostrove Lampedusa vylodilo 7000 migrantov, čo je viac ako počet miestnych obyvateľov. "Krutosť a bezcitnosť. Strašná bezcitnosť," povedal o situácii na talianskom ostrove pápež František počas cesty do Marseille.