Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pápež František odsúdil mrzačenie žien a domáce násilie

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež sa nedávno stretol s Taliankou, ktorá má za sebou mnoho operácií po tom, ako jej priateľ vychrstol do tváre kyselinu, aby ju potrestal za to, že sa s ním chcela rozísť.

Vatikán 7. februára (TASR) - Pápež František odsúdil mrzačenie žien a domáce násilie páchané na ženách, pričom tieto praktiky označil za formy degradácie, s ktorými treba bojovať.

"Mnohé formy otroctva, komercializácie, mrzačenia žien nás zaväzujú, aby sme sa pričinili o odstránenie týchto foriem degradácie, ktoré ženu redukujú len na obchodovateľný predmet najrôznejších trhov," uviedol pápež v sobotu na úvod plenárneho zasadnutia Pápežskej rady pre kultúru.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti upozornila, že podľa štatistiky OSN odstránenie niektorých častí vonkajších pohlavných orgánov bolo vo svete nútených podstúpiť viac ako 140 miliónov žien a dievčat, najmä z oblasti Afriky a Blízkeho východu.

Pápež odsúdil aj domáce násilie páchané na ženách, keď upozornil na to, že "symbol života, ženské telo, je bohužiaľ často napádané a mrzačené aj tými, ktorí by mali byť ochrancami a sprievodcami žien". Agentúra Reuters pripomenula, že pápež sa nedávno stretol s Taliankou, ktorá má za sebou mnoho operácií po tom, ako jej priateľ vychrstol do tváre kyselinu, aby ju potrestal za to, že sa s ním chcela rozísť.



Pápež okrem toho poukázal na podiel žien v živote cirkvi a zdôraznil, že "cirkev je ženského rodu". Podľa Vatikánskeho rozhlasu hovoril aj o naliehavej nutnosti dať ženám v živote cirkvi viac priestoru a mať pritom na pamäti ich špecifickú a odlišnú kultúrnu a sociálnu vnímavosť a využiť to v komunitách, v pastorácii a nabádať ich, aby sa venovali aj štúdiu teológie. Vyzdvihol aj rolu ženy pri výchove a ochrane života. Upozornil tiež, že treba prekonávať vzorce, ktoré stavajú muža a ženu proti sebe, a "osvojiť si paradigmu reciprocity v rovnocennosti a v rôznosti".