Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil štvrtkové bombové útoky v Bagdade

Ľudia a bezpečnostné jednotky sa zhromaždujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade. Foto: TASR/AP

Pápež František (84) plánuje 5. až 8. marca absolvovať návštevu Iraku, pričom navštívi Bagdad aj Mósul, ktorý bol kedysi baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Vatikán 21. januára (TASR) - Pápež František s hlbokým poľutovaním odsúdil štvrtkový útok dvoch samovražedných atentátnikov v centre Bagdadu, ktorý si vyžiadal najmenej 32 mŕtvych a 110 zranených. Informovala o tom agentúra AFP.

"Jeho svätosť pápeža Františka hlboko zarmútilo, keď sa dnes ráno dozvedel o bombových útokoch na námestí Tajarán v Bagdade," uviedol Vatikán vo vyhlásení zaslanom v mene pápeža irackému prezidentovi Barhámovi Sálihovi.

"S ľútosťou nad týmto nezmyselným brutálnym činom sa modlí za zosnulé obete a ich rodiny, za zranených a za prítomné záchranné zložky," dodal Vatikán.

Hovorca irackej armády pre agentúru DPA uviedol, že dvojica samovražedných útočníkov sa odpálila na rušnom bagdadskom námestí, keď ju prenasledovali príslušníci bezpečnostných síl. Ide o najtragickejší útok v krajine za posledné tri roky.

Pápež František (84) plánuje 5. až 8. marca absolvovať návštevu Iraku, pričom navštívi Bagdad aj Mósul, ktorý bol kedysi baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS), pripomína AFP. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila pandémia koroanvírusu SARS-CoV-2.

František sa v prípade uskutočnenia tejto apoštolskej cesty stane prvým pontifikom, ktorý navštívil túto arabskú krajinu. Irak je domovom relatívne početnej kresťanskej menšiny, ktorej príslušníci boli v posledných rokoch prenasledovaní extrémistami z IS a mnohí boli donútení opustiť svoje domovy.

Hoci Vatikán v súvislosti s návštevou Iraku tento týždeň spustil akreditáciu médií, samotný pápež varoval, že pre pandémiu môže byť cesta zrušená.