Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Pápež: Otvoriť dvere migrantom je tá najlepšia záruka pred terorizmom

Na snímke pápež František pri rituály svätorečenia Matky Terezy v úvode omše na vatikánskom Námestí sv. Petra 4. septembra 2016. Svätorečenie zapadá do línie Svätého roku milosrdenstva, ktorý pápež František vyhlásil na tento rok. Matka Tereza je symbolom angažovanosti za chudobných. Foto: TASR/AP

Pápež František súčasne zopakoval obavy o milióny ľudí, ktorí utekajú pred chudobou a konfliktami, informovala tlačová agentúra DPA.

Vatikán 17. septembra (TASR) - Otvoriť dvere migrantom je tá najlepšia cesta, ako zabrániť "nenávistným činom terorizmu," povedal dnes pápež. Súčasne zopakoval obavy o milióny ľudí, ktorí utekajú pred chudobou a konfliktami, informovala tlačová agentúra DPA.

Pápež sa vyjadril počas stretnutia so skupinou jezuitov v čase, kedy Európa bojuje s najväčším prílevom utečencov od druhej svetovej vojny a v Nemecku zúri spor o politiku otvorených dverí pre migrantov kancelárky Angely Merkelovej.

"Povzbudzujem vás, aby ste vítali utečencov vo svojich domovoch a komunitách, aby ich prvá skúsenosť z Európy nebola traumatická skúsenosť zo spania v zime na uliciach, ale z teplého ľudského privítania," citovala pápeža tlačová agentúra DPA.

"Pamätajte si, že naozajstná pohostinnosť je hlboká hodnota evanjelia, ktorá živí lásku a je našou najväčšou ochranou pred nenávistnými činmi terorizmu," dodal pripomínajúc globálny rozsah utečeneckej krízy.

"Tragicky, vo svete sa nachádza vyše 65 miliónov násilne vysídlených ľudí. Tento bezprecedentný počet je nad všetku predstavivosť. Populácia vysídlených v dnešnom svete je väčšia ako celá populácia Talianska," poznamenal pápež.

Pápež František sa narodil talianskym vysťahovalcom do Argentíny a je hlasným obhajcom utečencov a ďalších ľudí v núdzi. Skoršie tento rok navštívil utečenecký tábor v Grécku a vrátil sa do Vatikánu s 12 Sýrčanmi, ktorým ponúklo prístrešie katolícke združenie v Ríme.