Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež označil rehoľníčky zabité v Jemene za mučeníčky modernej doby

Pápež František Foto: TASR/AP

František vyhlásil, že príslušníčky rehole Sestier Matky Terezy obetovali svoju krv za cirkev, pričom nie sú len obeťou útočníkov, ale aj ľahostajnosti globalizácie.

Vatikán 6. marca (TASR) - Pápež František dnes vo svojom tradičnom príhovore k veriacim označil štyri rehoľníčky zabité pri útoku v Jemene za "mučeníčky modernej doby a obete ľahostajnosti".

František vyhlásil, že príslušníčky rehole Sestier Matky Terezy obetovali svoju krv za cirkev, pričom nie sú len obeťou útočníkov, ale "aj ľahostajnosti globalizácie".

Rehoľníčky boli medzi 16 obeťami piatkového útoku v jemenskom Adene, keď skupina útočníkov prepadla hospic pre starých ľudí vedený práve členkami rehole založenej legendárnou Matkou Terezou. Dve z rehoľníčok pochádzali z Rwandy, tretia bola Keňanka a štvrtá bola z Indie.

Pápež v príhovore ocenil ekumenický projekt, v rámci ktorého sa do Európy dostane postupne 1000 obzvlášť ohrozených utečencov z táborov v Libanone, Maroku a Etiópii. Prvých 100 migrantov v rámci tejto iniciatívy dorazilo do Ríma vo februári. Pápež tento počin označil za konkrétny prejav oddanosti mieru a životu.