Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Pápež poukázal na potrebu otvorenia cirkvi pre všetkých

Pápež František celebruje sv. omšu pri príležitosti otvorenia synody biskupov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v stredu 4. októbra 2023. Foto: TASR - AP

Spravil tak v čase napätia súvisiaceho s veriacimi, ktorí sú členmi LGBTQ komunity, alebo sú rozvedení.

Vatikán 4. októbra (TASR) - Pápež František otvoril v stredu generálne zhromaždenie Biskupskej synody a poukázal na to, že cirkev sa musí otvoriť všetkým. Spravil tak v čase napätia súvisiaceho s veriacimi, ktorí sú členmi LGBTQ komunity, alebo sú rozvedení, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Generálne zhromaždenie Biskupskej synody vo Vatikáne bude zamerané na budúcnosť katolíckej cirkvi a bude sa ňom diskutovať napríklad o úlohe žien v cirkvi, akceptácii členov LGBTQ komunity či následkoch klimatických zmien. Na synode sa zúčastňuje 464 účastníkov vrátane 54 žien (po prvýkrát majú hlasovacie právo) a potrvá štyri týždne.

Pápež v príhovore zdôraznil potrebu prijatia. "Cirkev tu je pre vás. Cirkev otvorených dverí pre všetkých, všetkých, všetkých," uviedol 86-ročný František.

Varoval pred "rigidnou cirkvou, ktorá sa obrní voči svetu a pozerá sa späť" ale aj pred "vlažnou cirkvou", ktorá sa spôsobom sveta poddá.

"V takých komplexných časoch, ako sú tie naše, sa objavujú nové kultúrne a pastoračné výzvy, ktoré volajú po vrúcom a láskavom vnútornom prístupe, aby sme sa mohli stretávať bez strachu," uviedol pápež.

Zároveň uviedol, že generálne zhromaždenie nemá byť parlamentnou schôdzou alebo plánom reformácie. "Sme tu, aby sme spolu kráčali pred zrakom Ježiša," povedal František. Vyjadril tiež nádej, že účastníci synody sa vyhnú "politickým kalkuláciám a ideologickým bojom".

Pápeža čoraz otvorenejšie kritizujú konzervatívne kruhy v cirkvi. Len dve dni pred synodou päť kardinálov zverejnilo list, ktorý obsahoval zoznam piatich otázok, tzv. dubií (pochybností). Týkali sa interpretácie Božieho zjavenia vo svetle kultúrnych zmien, požehnania manželstiev osôb rovnakého pohlavia, synodality ako "konštitutívneho prvku cirkvi", kňazskej vysviacky žien a či je na prijatie rozhrešenia potrebné i pokánie.

Cirkevní lídri sa na prebiehajúcu synodu pripravovali dva roky, počas ktorých sa katolíkov z celého sveta pýtali na to, ako si predstavujú budúcnosť cirkvi, píše Reuters.