Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pápež: Práva migrantov sú dôležitejšie než obavy o národnú bezpečnosť

Pápež František, archívne foto. Foto: TASR/AP

František zverejnil toto svoje politicky cielené posolstvo v čase príprav na Svetový deň migrantov a utečencov 2018, ktorý sa z iniciatívy katolíckej cirkvi pripomína každú tretiu januárovú nedeľu.

Vatikán 21. augusta (TASR) - Pápež František vyzval dnes štáty, aby prehodnotili spôsob prijímania migrantov a prestali s ich kolektívnym vyhosťovaním. Podľa pápeža sú dôstojnosť a práva migrantov dôležitejšie než obavy o národnú bezpečnosť.

František zverejnil toto svoje politicky cielené posolstvo v čase príprav na Svetový deň migrantov a utečencov 2018, ktorý sa z iniciatívy katolíckej cirkvi pripomína každú tretiu januárovú nedeľu. Ako napísala agentúra AP, v Európe, kde rastú protiimigračné nálady a zároveň prichádza čoraz viac migrantov, badať výskyt islamského extrémizmu.

František v posolstve požiadal vlády, aby privítali, chránili, podporovali a integrovali migrantov. Ježišov odkaz lásky má podľa jeho slov korene v prijímaní "odmietnutých cudzincov každého veku". František požiadal tiež o zjednodušenie procesu udeľovania humanitárnych a dočasných víz a zároveň odmietol náhodné vyhosťovanie ako "nevyhovujúce".

František stanovil otázku utečencov za jednu z priorít svojej pápežskej agendy. Potvrdil to svojou prvou cestou za hranice Ríma na ostrov Lampedusa, neslávne známe epicentrum utečeneckej krízy na starom kontinente. Opakovane sa tiež vyslovoval za práva migrantov a od štátov žiadal, aby stavali mosty, nie múry. Pápež osobne v rámci vlaňajšej návštevy utečeneckého tábora v Grécku priviezol do Ríma desiatku sýrskych utečencov.