Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež pricestoval do New Yorku, vystúpi pred Valným zhromaždením OSN

Na snímke pápež František odchádza po večernej modlitbe s kňazmi a rehoľníkmi v Katedrále svätého Patrika na Manhattane v New Yorku, ktorou ukončil svoj štvrtkový program. Foto: TASR/AP

Po prílete do New Yorku absolvoval večernú modlitbu s kňazmi a rehoľníkmi v Katedrále svätého Patrika na Manhattane.

New York 25. septembra (TASR) - Pápež František v noci nadnes priletel z Washingtonu do New Yorku, ktorý je druhou zastávkou jeho deväťdňovej návštevy Spojených štátov. Hlava katolíckej cirkvi tam dnes vystúpi s prejavom pred Valným zhromaždením OSN.



Po prílete do New Yorku pápež absolvoval večernú modlitbu s kňazmi a rehoľníkmi v Katedrále svätého Patrika na Manhattane, ktorou ukončil svoj štvrtkový program. Na pobožnosti sa zúčastnilo okolo 3000 ľudí, informovala agentúra Reuters.

Nešpory začal František vyjadrením ľútosti nad nešťastím, pri ktorom neďaleko saudskoarabskej Mekky zahynulo najmenej 717 moslimských pútnikov. Vyslovil tiež zármutok nad počínaním niektorých katolíckych kňazov, ktorí sa previnili sexuálnym zneužívaním bezbranných detí.

Tak ako počas väčšiny svojich vystúpení v USA František hovoril vo svojej rodnej španielčine a jeho slová prekladal do angličtiny tlmočník.

Na snímke pápež František vystupuje z lietadla na letisku J. F. Kennedyho v New Yorku 25. septembra 2015.
Foto: TASR/AP


Prvý latinskoamerický pápež sa v stredu stretol v Bielom dome s prezidentom USA Barackom Obamom. Vo štvrtok vystúpil - ako vôbec prvý pápež - pred oboma komorami amerického Kongresu. Tretím mestom, ktoré v USA navštívi, bude Filadelfia.

Program Františkovej návštevy v Spojených štátoch sa zavŕši v nedeľu; naspäť do Vatikánu sa vráti v pondelok 28. septembra.