Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Pápež prijal vyšetrovateľov kauzy úniku dôverných materiálov

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Podľa Lombardiho slov by sa vyšetrovanie pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, ktorý je od minulého týždňa v domácom väzení, malo ukončiť v dňoch 6. a 7. augusta.

Vatikán 27. júla (TASR) - Pápež Benedikt XVI. prijal dnes vo svojej letnej rezidencii Castel Gandolfo trojčlennú komisiu kardinálov, ako aj predstaviteľov vatikánskych orgánov, ktorí pracujú na objasnení kauzy úniku dôverných vatikánskych materiálov. Informoval o tom hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Pápež sa účastníkom stretnutia poďakoval za informácie a vyzval kompetentných, aby rýchlo pokračovali vo vyšetrovaní kauzy.

Podľa Lombardiho slov by sa vyšetrovanie pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, ktorý je od minulého týždňa v domácom väzení, malo ukončiť v dňoch 6. a 7. augusta. Vtedy by mali byť zverejnené aj jeho výsledky. Vatikánska justícia by súčasne mala oznámiť termín otvorenia procesu s komorníkom.

Na schôdzke sa okrem členoch komisie kardinálov, ktorú popri Jozefovi Tomkovi zo Slovenska tvoria ešte Salvatore De Giorgi (Taliansko) a Julian Herranz (Španielsko), zúčastnili okrem iných vatikánsky vyšetrujúci sudca Piero Bonnet, prokurátor Nicola Piccardi, mediálny poradca Svätej stolice Greg Burke, pápežov tajomník Georg Gänswein a námestník vatikánskeho štátneho tajomníka (premiéra) Angelo Becciu.