Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pápež prijme na audiencii nového argentínskeho prezidenta

Pápež František udeľuje požehnanie počas nedeľnej modlitby Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne v nedeľu 4. februára 2024. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Milei počas audiencie zopakuje pozvanie pre Františka na návštevu Argentíny - 87-ročný pápež nebol vo svojej vlasti od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi v roku 2013.

Vatikán 5. februára (TASR) - Nový argentínsky prezident Javier Milei bude mať 12. februára súkromnú audienciu u svojho krajana pápeža Františka, informoval v pondelok Vatikán citovaný agentúrou AFP.

Očakáva sa, že Milei počas audiencie zopakuje pozvanie pre Františka na návštevu Argentíny - 87-ročný pápež nebol vo svojej vlasti od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi v roku 2013.

Pred svojím zvolením za prezidenta Milei hovoril o Františkovi ako "mizernom ľavičiarovi" či "zástupcovi zla na zemi", ktorý "propaguje komunizmus".

Kňazi z chudobných štvrtí argentínskej metropoly Buenos Aires, rodného mesta Františka, vlani v septembri organizovali dokonca omšu na obranu pápeža, počas ktorej odsúdili Mileiho verbálne útoky.

Podľa AFP však všetko nasvedčuje tomu, že medzi dvojicou Argentínčanov zavládol zmier, keďže František libertariánskemu prezidentovi Argentíny zatelefonoval, aby mu zablahoželal k jeho zvoleniu, a Milei pozval pápeža na návštevu starej vlasti.

Milei sa okrem audiencie u pápeža zúčastní 11. februára na omši v Bazilike svätého Petra, na ktorej bude Maria Antonia Paz de Figueroa, laická katolíčka z 18. storočia, známa ako Mama Antula, vyhlásená za svätú ako vôbec prvá svätica z Argentíny.

Milei, ktorý sa označuje za "anarchokapitalistu", bol síce vychovaný ako katolík, ale tvrdí, že v posledných rokoch sa venoval štúdiu Tóry - základného dokumentu judaizmu.