Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval Európu, aby ponechala otvorené dvere pre prisťahovalcov

Na videosnímke člen pobrežnej stráže zachraňuje muža, ktorý pochádza z stroskotanej lode. Foto: TASR/AP

Mnohí z účastníkov audiencie vo štvrtok odcestujú na Lampedusu, kde sa zúčastnia na pietnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti prvého výročia tragédie.

Vatikán 1. októbra (TASR) - Pápež František sa dnes stretol s účastníkmi a príbuznými obetí vlaňajšej tragédie, pri ktorej zahynulo pri brehoch talianskeho ostrova Lampedusa vyše 360 imigrantov. Vyzval pritom Európanov, aby nezatvárali dvere pre prisťahovalcov, uviedla agentúra AP.

Na stretnutie s hlavou katolíckej cirkvi vo vatikánskom auditóriu prišlo bezmála 40 ľudí, ktorí nešťastie prežili, alebo rodinných príslušníkov obetí. Utečenci poďakovali pápežovi za podporu a požiadali ho o pomoc v úsilí o vydanie telesných pozostatkov obetí. Niektoré telá totiž talianske úrady príbuzným dodnes nevydali.

"Žiadam všetkých mužov a ženy Európy, aby otvorili dvere svojich sŕdc. Chcem, aby ste vedeli, že som vám blízko a modlím sa za vás. Modlím sa aj za to, aby sa otvorili dvere, ktoré sú zavreté," povedal František účastníkom audiencie. Mnohí z nich vo štvrtok odcestujú na Lampedusu, kde sa zúčastnia na pietnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti prvého výročia tragédie.

Galéria: Stroskotanie lode s prisťahovalcami 3. októbra 2013





Františkova prvá cesta mimo Vatikán po nástupe na pápežský stolec smerovala práve na ostrov Lampedusa, ktorý je jednou zo vstupných brán pre imigrantov prichádzajúcich po mori za lepším životom v Európe.

Takmer pred rokom - 3. októbra 2013 - sa pri brehoch Lampedusy, najjužnejšie položeného talianskeho ostrova, prevrátil a potopil čln plný imigrantov, prevažne potenciálnych žiadateľov o azyl z Eritrey a Sýrie. Počet obetí bol stanovený na vyše 360.

Taliansko v reakcii na tragédiu posilnilo hliadkovanie vo vodách Stredozemného mora a jeho pobrežná stráž už tento rok zachránila okolo 160.000 ľudí.