Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež: Rehoľníčky musia byť matkami, nie starými dievkami

Pápež František Foto: TASR/AP

Podľa pozorovateľov sa týmito slovami pápež obracal k asi 150 prítomným americkým rehoľníčkam, ktoré sú od vlani v ostrom spore s Vatikánom.

Vatikán 8. mája (TASR) - Pápež František vyzval dnes rehoľníčky, ktoré sa do Vatikánu zišli z celého sveta, aby boli duchovnými matkami, a nie "starými dievkami."

"Rehoľníčka je matka. Musí byť matkou, nie starou dievkou, prepáčte mi ten výraz," vyhlásil pápež a za svoje slová zožal potlesk od prítomných asi 800 rehoľníčok, ktoré sa vo Vatikáne zúčastnili na zhromaždení Medzinárodného zväzu vyšších predstavených ženských reholí zo 75 krajín sveta a ktoré dnes prijal na audiencii v Aule Pavla VI.

Varoval tiež pred zneužitím Božieho povolania za rehoľníčku na naplnenie osobných ambícií, lebo podľa pápeža v takom prípade kňazi i rehoľné sestry narobia v cirkvi škody. František v príhovore k príslušníčkam ženských reholí s poľutovaním uviedol, že také prípady "kariérizmu" sú v cirkvi pomerne častým javom.

Pápež upozornil, že je absurdné myslieť si, že "je možné žiť s Ježišom, ale bez cirkvi, nasledovať Ježiša bez nasledovania cirkvi, milovať Ježiša bez toho, aby sme milovali aj cirkev". "Zodpovednosť, ktorú máte za vytvorenie vašich rehoľných inštitútov, musí súznieť s cirkevnou doktrínou, s láskou k cirkvi," uviedol pápež.

Podľa pozorovateľov sa týmito slovami pápež obracal k asi 150 prítomným americkým rehoľníčkam, ktoré sú od vlani v ostrom spore s Vatikánom. Ako pripomenula Catholic News Agency, biskup Leonard Blaire z Toleda počas svojej vizitácie v ženských rehoľných spoločenstvách v USA konštatoval "vážne doktrinálne problémy". Na základe toho vyhlásil, že Konferencia ženských reholí v USA (LCWR) musí prejsť reformou, na ktorú bude dozerať osobitný delegát vymenovaný pápežom.

Vatikánsky rozhlas dnes uviedol, že LCWR bola "poplatná radikálnemu feminizmu, ktorý priviedol jej predstaviteľky k opozícii voči cirkevnému učeniu a biskupom USA, najmä vo vzťahu k interrupciám a homosexualite".

"Vaše povolanie je základná charizma pre putujúcu cirkev a nie je možné, aby sa zasvätená žena alebo muž necítili ako súčasť cirkvi," zdôraznil František.

Stretnutia s predstavenými ženských reholí sa uskutočnilo ešte pred generálnou audienciou na Námestí sv. Petra, kde pápež - opäť v rozpore s tradíciou - pešo obišiel časť námestia, aby sa pozdravil s pútnikmi.