Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podľa pápeža sú asi dve percentá kňazov pedofili

Na snímke Pápež František. FOTO TASR/AP

Hovorca Vatikánu súhlasil, že sa rozhovor s pápežom uskutočnil. Povedal však, že všetky citáty mu nemožno "s istotou" pripísať.

Rím 13. júla (TASR) - Talianske noviny La Repubblica dnes citovali pápeža Františka, ktorý povedal, že asi dve percentá rímskokatolíckych duchovných sú pedofili. Pápež ich nazval "leprou v našom dome", napísala agentúra Reuters.

Vatikán v reakcii na to uviedol, že časti dlhého článku v týchto ľavicovo orientovaných novinách boli nepresné. Za nepresnosť označil napríklad vyjadrenie pápeža, že aj kardináli zneužívali deti.

Novinový článok bol zostavený z rekonštrukcie približne hodinového rozhovoru pápeža so zakladateľom denníka, 90-ročným ateistom Eugeniom Scalfarim, ktorý písal aj o niekoľkých svojich predchádzajúcich stretnutiach s pápežom.

Vatikán upozornil, že Scalfari, ktorý patrí medzi najznámejších talianskych žurnalistov, tradične uskutočňuje dlhé rozhovory s verejnými osobnosťami bez toho, aby si ich nahrával alebo robil písomné poznámky a spolieha sa iba na svoju pamäť.

"Mnohí z mojich spolupracovníkov, ktorí so mnou bojujú (proti pedofílii), ma ubezpečili spoľahlivými štatistikami, že úroveň pedofílie v cirkvi je približne dve percentá," citovali noviny pápeža Františka. "Tieto údaje by ma mali povzbudiť, ale musím vám povedať, že ma vôbec nepovzbudzujú. V skutočnosti si myslím, že je to veľmi vážne," pokračoval pápež. Spomenul, že hoci k väčšine pedofilných prípadov dochádza v rámci rodín, "aj my máme túto lepru v našom dome".

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi súhlasil, že sa rozhovor Scalfariho s pápežom uskutočnil. Povedal však, že všetky citáty nemožno "s istotou" pripísať pápežovi. Konkrétne upozornil na citát, podľa ktorého boli medzi pedofilmi aj kardináli. Lombardi ho označil za nepresný a obvinil denník, že sa pokúša "manipulovať naivnými čitateľmi".

Minulý týždeň sa pápež František prvýkrát stretol s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany kňazov. Povedal im, že cirkev sa musí kajať a vykonať nápravu za to, čo urobila obetiam. Tie požiadal o odpustenie za to, čo nazval "svätokrádežným kultom", ktorý znesvätil Boha. Pápež František sa zaviazal k nulovej tolerancii sexuálneho zneužívania a povedal, že biskupi sa budú zodpovedať, ak budú kryť takéto zločiny kňazov vo svojej diecéze.