Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Pápež sa modlil za Arabov po arabsky

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP Photo

Vatikán od dnešného dňa pridal arabčinu k šiestim jazykom, do ktorých sa prekladá obsah príhovorov pápeža hovoriaceho po taliansky, na stredajších generálnych audienciách.

Vatikán 10. októbra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. prehovoril dnes po arabsky počas pravidelnej generálnej audiencie. Nové úsilie Vatikánu má za cieľ podporiť kresťanov na Blízkom východe.

Vatikán od dnešného dňa pridal arabčinu k šiestim jazykom (angličtine, francúzštine, španielčine, nemčine, poľštine a portugalčine), do ktorých sa prekladá obsah príhovorov pápeža hovoriaceho po taliansky, na stredajších generálnych audienciách. Po kňazovi, ktorý prečítal sumár katechézy, prehovoril po arabsky aj pápež so slovami: "Pápež sa modlí za všetkých po arabsky hovoriacich ľudí. Boh vás všetkých žehnaj."

Jeden z moslimských turistov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, Pakistanec Chálid Husajn vyjadril presvedčenie, že arabčina prinesie pápežovi veľa poslucháčov, ktorí si budú chcieť vypočuť, čo hovorí.

Vatikán sa obáva exodu kresťanov z Blízkeho východu, ktorý mnohí opúšťajú v obave o svoju bezpečnosť. Kresťania v súčasnosti tvoria iba päť percent populácie regiónu, pred sto rokmi to bolo 20 percent. A podľa niektorých odhadov by počet kresťanov na Blízkom východe mohol do roku 2020 klesnúť zo súčasných 12 miliónov na polovicu, ak sa bude naďalej zhoršovať bezpečnostná situácia v oblasti a klesať pôrodnosť.

Generálne audiencie pápeža prenášajú rozhlasové a televízne stanice v priamom prenose do sveta. A Vatikán dúfa, že ak pápež bude oslovovať moslimov priamo, mohlo by to zlepšiť vzťahy s islamom.