Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Pápež sa modlil za mier na Haiti

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka

Vatikán 10. marca (TASR) - Pápež František sa v nedeľu modlil za Haiti, ktoré sužujú násilnosti ozbrojených skupín. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"So znepokojením a bolesťou sledujem vážnu krízu, ktorá postihla Haiti, a násilnosti, ku ktorým došlo v uplynulých dňoch," povedal pápež počas tradičnej modlitby Anjel Pána vo Vatikáne.

František sa modlil za ukončenie násilia a vyzval všetky zainteresované strany, aby pracovali na mieri "s obnovenou podporou medzinárodného spoločenstva".

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka. Ich deklarovaným cieľom je zosadenie premiéra Ariela Henryho, ktorý vedenie krajiny prebral v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho.

Gangy minulý víkend zaútočili na väznicu v haitskej metropole, následkom čoho bol útek viac ako 4500 trestancov. V reakcii na situáciu haitská vláda okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania. Ozbrojeným skupinám sa podarilo získať pod kontrolu aj veľkú časť hlavného mesta.

V dôsledku nepokojov bolo na Haiti vnútorne vysídlených 362.000 ľudí, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).