Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pápež taktiež vyzýva k veľkonočnému prímeriu na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 17. apríla 2022 Pápež František udeľuje tradičné veľkonočné požehnanie Mestu a svetu (Urbi et Orbi) po celebrovaní sv. omše na Veľkonočnú nedeľu Pánovho zmŕtvychvstania z balkóna Baziliky sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR / AP

František už 10. apríla – na začiatku Veľkého týždňa katolíckej cirkvi – vyzval Moskvu a Kyjev, aby uzavreli veľkonočné prímerie, ktoré by viedlo k rokovaniam o trvalom mieri.

Vatikán 21. apríla (TASR) - Pápež František vo štvrtok opätovne vyzval na prímerie na Ukrajine počas nadchádzajúcej pravoslávnej Veľkej noci. TASR správu prevzala od agentúry AP a spravodajského webu Vatikan News.

Pápež sa pripojil k výzve generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a vyššieho arcibiskupa ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Svjatoslava Ševčuka na prímerie pri príležitosti slávenia Veľkej noci podľa juliánskeho kalendára 24. apríla. Vatikán tiež vyzval na umožnenie evakuácie civilistov z vojnových oblastí a "urýchlenú obnovu mieru".

František už 10. apríla – na začiatku Veľkého týždňa katolíckej cirkvi – vyzval Moskvu a Kyjev, aby uzavreli veľkonočné prímerie, ktoré by viedlo k rokovaniam o trvalom mieri. Katolíci tohto roku slávili Veľkonočnú nedeľu týždeň pred pravoslávnymi.