Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pápež sa v príhovore explicitne nezmienil o Rohingoch

Pápež František počas návštevy Mjanmarska, 28. november 2017. Foto: TASR/AP

František začal svoju apoštolskú návštevu Mjanmarska v pondelok, keď sa okrem iného stretol s najvyšším veliteľom mjanmarskej armády, generálom Min Aun Hlainom.

Nepjito 28. novembra (TASR) - Budúcnosť Mjanmarska závisí od rešpektovania práv "každej etnickej skupiny". Vyhlásil pápež František v utorok v metropole krajiny Nepjito, informovala agentúra AP.

Tieto pápežove slová sú podľa AP nepriamou podporou pre moslimských Rohingov, ktorí v Mjanmarsku už desiatky rokov čelia štátom podporovanej diskriminácii a od konca augusta aj násilnostiam zo strany príslušníkov mjanmarskej armády.

František vo svojom príhovore k najvyšším predstaviteľom krajiny síce nevyslovil slovo Rohingovia, ale vyjadril ľútosť nad tým, ako ľudia v Mjanmarsku trpia v "konfliktoch a násilnostiach". Zdôraznil, že každý, kto Mjanmarsko označuje za svoj domov, si zaslúži, aby boli zaručené jeho základné práva.

Podľa pápeža budúcnosťou Mjanmarska musí byť mier založený na "rešpektovaní dôstojnosti a práv každého člena spoločnosti, rešpektovaní každej etnickej skupiny a jej identity".

Mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij sa pápežovi poďakovala za jeho podporu pri riešení mnohých výziev, ktorým krajina čelí. Jeho návštevu v Mjanmarsku označila za prejav povzbudenia - a to v čase, keď je ona sama vystavená veľkej medzinárodnej kritike za brutálny zásah armády voči rohinským moslimom.

Vo svojom príhovore sa Su Ťij nezmienila o viac ako 620.000 Rohingoch, ktorí od konca augusta začali utekať z Jakchainského štátu do susedného Bangladéša pred armádou, ktorá v ich dedinách spustila "vyčisťovacie operácie".

Su Ťij vyhlásila, že si cení tých, čo podporujú vládu v situácii, keď sa zaoberá dlhoročnými sociálnymi, hospodárskymi a politickými problémami, ktoré "naštrbili dôveru a porozumenie, súlad a spoluprácu". Uviedla tiež, že cieľom vlády je chrániť práva, posilniť toleranciu a zaistiť bezpečnosť pre všetkých.

Obraz Su Ťij v zahraničí veľmi poškodili násilnosti, ktoré mjanmarská armáda pácha na menšine moslimských Rohingov. Tieto násilnosti vyvolali najzávažnejšiu utečeneckú krízu v Ázii za posledné desaťročia.